Založ si blog

Zlé meno

macoskaMala zlé meno, skrývali sa v ňom všetky rozprávky o zlých macochách.  Možno aj preto sa chúlila v tôni skál, na brehu jazierka. 

Nebolo jej tam práve najlepšie, nesvedčalo jej ihličie, ktoré padalo z konárov.  Aj jej vôňa sa strácala v opojnom opare, čo obklopoval smreky. No napriek tomu tam rástla, stratená, hanblivá a nesmelá.  Bol to jej malý súkromný svet,  nevymenila by ho za smaragdový trávnik ani presvetlenú terasu.  Cítila sa tam dobre, pretože tam si ju nikto nevšímal a nikto nad ňou nerozmýšľal.

 

Ba predsa, predsa ju niekto našiel aj tam.

Júnové slnko, ktoré sa predralo cez  rozkonárené smreky. Všimlo si schúlenú hlávku macošky aj jej  nahnutú byľ.

,,Prečo sa tu ukrývaš?“  pýta sa slnko zadivene.

,,Hanbím sa…“ odpovedá mu placho macoška.

,,A za čo?“

,,Za svoje meno. Je zlé.“

,,Zlé meno? Prečo?“

,,Čo nepoznáš rozprávku o Snehulienke, ktorú chcela jej macocha zmárniť? Alebo tú o Maruške, ktorú jej macocha poslala uprostred krutej zimy zbierať  do lesa jahody?“

,,Poznám, poznám,“ hovorí júnové slnko. ,,Čo to má ale spoločné s tebou?“

,,No predsa to slovo, macocha…  Každý si asi myslí, že som taká ako ony. Veď nepoznám  žiaden príbeh z rozprávky, v ktorom by bol dobrá macocha.“

Júnové slnko si uvedomilo, že macoška má naozaj vážny argument  pre svoju plachosť a ukrývanie. To chce vymyslieť nový príbeh, pomyslelo si. 

 

Keďže však slnko nie je príliš na vymýšľanie, rozhodlo sa, že radšej bude hľadať. Vynorilo sa spoza vrcholkov smrekov a rozhliadlo sa z výšky na zem.

Videlo zhora to, čo macoška zdola nemohla vidieť. Svet bol plný opustených detí. Ale aj  žien, ktoré bojovali so svojou samotou. Z výšky neba sa ich osudy podobali na šachovú dosku. Stačilo pohnúť figúrkami – dieťa k žene a ženu k dieťaťu. Tam, kde sa dva osamotené osudy spojili, vznikol nový príbeh o dobrej macoche. A nie jeden, bolo ich na tisíce.

Júnové slnko sa potešilo a znovu sa nahlo nad macošku: 

,,Vôbec sa nemusíš za svoje meno hanbiť.“ pripráva sa jej. ,,Práve som našlo mnoho nových príbehov, kde je macocha tá najlepšia bytosť na svete, pretože berie do náruče opustené dieťa.“

,,A je už ten príbeh napísaný?“

,,Je,“ prikývlo  slnko.  ,,Napísal ho Pán Život.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333713x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu