Založ si blog

Starý dom na kraji Bratislavy

 

Je biely a je plný zvláštnej čistoty. Chodím z jednej miestnosti do druhej. Izba s modrým kobercom, stará drevená skriňa, vysoký stojan na šaty. Vravievali sme mu drevený sluha. Otec si naň každý večer dával sako a nohavice. Poznal dobre svoje malé dievčatko. Vždy mi nechával vo vrecku saka pár drobných. Päťdesiathaliernik, korunu.  Vedel, že dievčatko neodolá pokušeniu.  Že večer, keď stiahnuté rolety postriebri svit mesiaca,  vykĺzne spod periny, a bosé príde ku svojmu drevenému priateľovi. Potrasie jeden rukáv, druhý – zdraviť sa predsa musí  – a len čo začuje cinkanie drobných, veselo siahne chudými prštekmi do vrecka.  Na peňaženku, ktorá je bezpečne uložená vo vnútornej strane saka, nesiaha. Vie, že to sa nesmie.

Ráno sa poďakuje ockovi – a beží do obchodu. Kúpiť si svoje obľúbené mentolové cukríky.

Starý drevený sluha by vedel veľa rozprávať… A nielen on. Podobný príbeh by povedali aj kukučkové hodiny – tie sú v kuchyni. Rozprávali by o otcových rukách, ktoré ich každý večer naťahovali. A zrkadlo v kúpeľni zas o krásnej žene, čo sa doňho usmievala.

Podobizeň tej ženy visí v ďalšej izbe. Priveľmi krásna na to, aby zostarla. Dieťa si ju chce navždy zapamätať takú, aká je na tom obrázku. S nežnými očami, pritúlenú ku plecu svojho muža.

Aj lavička na balkóne vie svoje… Ako na nej sedával ten muž so ženou, bok po boku.

Sadnem si na tu lavičku – a zavriem oči. Cítim ich. Sú pri mne. Vznešené duše mojich rodičov.

Utierajú mi srdce od trápenia. Zbierajú ich – neviditeľné slzy – kvapku za kvapkou.

Mamička… Otecko…

 


Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1334671x
Priemerná čítanosť článkov: 3607x

Autor blogu