Založ si blog

Prečo je snežienka biela

JurajiKeď sa snehová vločka dotkne zeme, premení sa na hmlistý obláčik. Zohrieva svojim dychom korienky spiacich kvetov. Veď zima býva dlhá a tuhá. Ale aj biela. Biela ako briezky, chvejúce sa nad hladinou jazera. Biela ako hlávky snežienok.

 

Raz sa jedna snežienka zobudila skôr ako zvyčajne. Bolo to v tých dávnych časoch, keď snežienky neboli biele, ale pestrofarebné. Každý lupienok mali iný: zelený, ružový, belasý… Pod zemou bolo studeno a vlhko, nehybne a pusto. Len vietor preberal prstami po puklinách v poli ako po dierkach píšťalky.

,,Ako to, že nespíš?“ spýtal sa snežienky.

,,Rada by som sa podívala na svet“ odvetila mu. ,,Ako je medzi ľuďmi?“

,,Zle…“ vzdychol si vietor. ,,Už takmer nevychádzajú z domov. Ich okná zakryl srieň. Pridlho čakajú na jar. Už hádam aj zabudli, že na svete existuje aj iná farba ako biela.“

,,Možno by stačilo, keby sa pozreli na moje lupienky.“ Zamyslela sa snežienka. ,,Čo keby som spestrila ich čakanie svojou farbou a vôňou?“

,,Zamrzneš…“ varoval ju vietor.

,,Nemôžem nechať ľudí iba tak. Radšej mi pomôž pretlačiť sa na zem.

Vietor neodolal jej prosbe, odfúkol snehový závej z pukliny. Snežienka pritisla lístky k telu, vystrčila hlavu von. Široko-ďaleko nevidela nič iné, len bielu perinu snehu. Iba v diaľke sa ligotali svetlá neďalekého mestečka.

Prešiel prvý deň, prešiel aj druhý. Osamotená kvetinka začala blednúť a chradnúť, až celkom stratila pôvodné farby. Zelený, ružový aj belasý lupienok sa zmenili na biele – snáď preto, že snehové vločky čoraz hustejšie tancovali okolo jej hlavy, aby ju aspoň čiastočne chránili pred zimou. Snežienka zmeravela od mrazu, čoraz viac sa nakláňala k zemi. O týždeň si myslela, že už zahynie, že sa premení na kus ľadu. Chcela zdvihnúť zasrienenú hlávku k nebu, no už nevládala.

Práve vtedy, keď jej bolo najhoršie, sklonili sa k nej dve teplé ruky. Ozval sa prekvapený hlas:

,,Úbohý kvietok, kde si sa tu vzal…“

Keď sa precitla z opojenia, ocitla sa v maličkej váze z hliny. Nad ňou s hlavou v dlaniach, sedel starček. S úľubou sa na ňu díval a hovoril:

,,Aký zvláštny kvet. Biely ako sneh.“ Nahol sa k nej a zľahka priložil tvár k jej lupienkom. ,,Ani nevonia. Ale zato je v ňom toľko tepla, ako v žiadnom inom kvete.“

 

Od tých čias všetky snežienky obetovali svoje farby a vône, len aby mohli priniesť ľuďom teplo. 

 

Autorom maľby (tulipány) je Juraji, rozprávočka je z knihy Slnečný lúč Svetláčik.

 

Všetkým svojim čitateľom prajem krásnu nedeľu.

:-)

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333932x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu