Založ si blog

Starozákonné pravdy, polopravdy, omyly – alebo aj vedomé klamstvá a lži kňazov? (3)

predchádzajúca časť

 

Stretla som sa s názorom istej veriacej ženy, že ľudia by nemali sami čítať a vysvetľovať Bibliu, ale ponechať jej interpretáciu  teologicky vzdelaným kňazom. Nuž, tak trochu mi to zaváňa stredovekom, kedy bolo vzdelávanie a poznávanie určené len istej vrstve spoločnosti a premýšľanie mimo merítok cirkvi prehreškom s nálepkou kacírstva, ktorý sa ,,liečil“ ohňom.  Našťastie je dnes Biblia aj Starý zákon sprístupnená každému, kto má o ne záujem.  Pre cirkev to prináša problém konfrontácie, pretože človek, ktorý vyrastal mimo cirkevných kruhov, posudzuje Bibliu z iného hľadiska: histórie, vedy, politológie, a teologické aspekty sú mu cudzie. Napriek tomu si myslím, že by malo dôjsť ku vzájomnému rešpektovaniu, možno i prelínaniu názorov. Proces poznávania totiž pokračuje ďalej, aj v dobe virtuálnej techniky, a akékoľvek bigotné uzatváranie do vlastnej interpretácie, či už z jednej alebo druhej strany, vedie len k obmedzovaniu a konfliktom.

V Starom zákone je veľa príbehov, ktoré stoja nielen za prečítanie, ale i za vlastné, osobité premýšľanie bez vnášania cudzích myšlienkových prvkov. V konečnom dôsledku, každého veľkého mysliteľa či spisovateľa Starý zákon zaujal, aj inšpiroval. Poďme sa teda pozrieť na ďalší príbeh, ktorý je hodný skúmania cez prizmu historických vied.

 

Praotec  viery, Abrahám

Abrahams_Journey_Jozsef_MolnarV minulej časti sme skončili v Babylone, presnejšie pod zikuratom, ktorý sa z rôznych príčin nedostaval.  Robotníci, ktorí na tejto stavbe pracovali, boli zrazu bez práce. Jav, ktorý je blízky aj našej dobe. Priniesol presne to isté, čo aj nám: emigráciu za prácou, či skôr za lepším životom. K tým, ktorí pracovali na stavbe veže, patrili aj členovia z formujúceho sa rodu Hebrejov. Vtedy ich ešte nebolo veľa. V podstate to mohol byť príbuzenský okruh, blízky Abrahámovi. Jeho starí, možno prastarí rodičia. Všeobecne je tradované, že  počiatok hebrejského národa tkvie v pastierskom kmeni. Moja interpretácia je iná:  Abrahám totiž pochádzal z Uru a mal prístup k vyšším spoločenským, vládnucim vrstvám, ktoré tvorili uruckí králi – kňazi. To znamená, že musel byť vzdelaný, prinajmenšom v odborných znalostiach, ku ktorým pasenie dobytka iste nepatrilo. Býval v meste, ktoré patrilo k významným náboženským centrám Sumerskej ríše. Môj predpoklad je, že jeho rodina sem prišla po pozastavení prác na zikurate v Babylone, aby pracovala na stavbe nového, uruckého. Abrahám sa tak asi od útleho detstva vzdelával v niektorej zo stavebných profesií, a vďaka tomu mal aj prístup ku sumerským kňazom.  Pri nich došlo aj k jeho vnútornej konfrontácii dvoch celkom odlišných náboženských koncepcií: sumerskej a protožidovskej.

Tu je ešte jeden háčik, ktorý treba vysvetliť. Podľa niektorých sa monoteistická viera v Jahveho ako taká začína až Abrahámom. Dejiny židovského náboženstva však siahajú až k Adamovi, preto treba ich hranice posunúť pred Abraháma. On iba skoncipoval zlomky viery svojich rodičov a prarodičov, roztrieštenej a rozbitej sumerskou kultúrou.

Abrahám si uvedomoval, že vplyv Sumeru je príliš silný, že štýl života v mestských štátoch ako Ur, Uruk či Ninive, môže zabiť aj posledné zvyšky prvotnej viery, ktorú si priniesli spod Babylonu jeho rodičia, uvedomoval si, že jeho potomstvo môže podľahnúť inému náboženstvu, a tak zvolil nový spôsob života: jednoduchý, nomádsky, pastiersky.

Prečo práve takýto, keď žil v meste s (na vtedajšie časy) vysokou životnou úrovňou?

Biblia na to podáva jednoduché vysvetlenie: počúvol hlas Najvyššieho, ktorý mu zjavil svoju vôľu.

Teraz sa pozrime na Abrahamov počin z iného hľadiska. Ako sme už povedali, bol to vzdelaný a múdry človek, znalý pomerov v kňažskej vrstve Sumeru. Možno ešte neovládal klinové písmo, to bolo predsa len tajomstvom najvyšších náboženských kruhov, no vedel počítať, rozumel geografii, rozumel politike.. A vedel si zvážiť, čoby sa stalo, keby sa on sám stal náboženským vodcom istej skupiny ľudí. Nepotreboval vyformovať novú vieru, ani sa priživovať na sumerskej, resp. chaldejskej. Stačilo mu oživiť a oprášiť vieru svojich rodičov a prarodičov.

Abrahámov čin bol v jeho dobe progresívny, aj keď sa návrat k pastierskemu spôsobu života zdá byť  spiatočný. Izoloval tak totiž svoju mnohopočetnú rodinu od vplyvov iných náboženstiev, ktoré v Sumerskej ríši vládli. A keďže Sumeri, ako aj neskôr ich nástupcovia, Chaldejci, boli benevolentní k vieram národov, čo si podmanili, tak Abrahámovo monoteistické náboženstvo mohlo pomaly silnieť, znovu sa rozvíjať a rásť.

Abraháma vnímam ako muža na svoju dobu múdreho a pokrokového, ktorý sa vedel postaviť aj takému silnému protivníkovi, ako bola politeistická viera Sumerov. Bolo by zaujímavé poznať jeho vlastné podanie udalostí okolo odchodu z Uru  aj putovania za novým domovom. Ako som už však spomenula, Abrahám zrejme nepoznal tajomstvo klinového písma. Až o niekoľko storočí jeho život aj skutky zaznamenala už vyformovaná vrstva hebrejských kňazov, ktorá k nim zrejme pridružila aj isté znaky zázrakov.

Ale Abrahám, ako reálna osoba , skutočne žil. Potvrdzujú to vykopávky z mesta Mari, kde sú na hlinených tabuľkách zaznamenané významné návštevy v meste. Je tam spomenuté aj meno obchodníka Abraháma. Zaujímavé je, že sa spomína v spojení s obchodnou, a nie pastierskou činnosťou. Prinajmenšom je to svedectvo toho, že Abraham  doputoval so svojou rodinou od Uru  až po Mari, kde sa na čas usadil a zrejme sa živil predajom dobytka, čo dochoval.

pokračovanie

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335288x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu