Založ si blog

Dafnis a Chloe

Hovorí sa, že človek je dovtedy mladý, kým ho viac zaujíma sex  ako politika. Malo by to platiť najmä v máji, mesiaci lásky. Ale žiaľ, stačí sa zadívať na blogy Pravdy, aby sme zistili, že aj v takom mesiaci, ako je máj, na celej čiare víťazí politika. Kto vie čím to je… Prečo nás čím ďalej tým viac zaujíma, ako ,,byť“, než ako ,,plodiť“?  Je vyvrcholením lásky telesný akt? Možno milovať aj bez telesného zblíženia? Alebo sa dá vzťah medzi mužom a ženou vyjadriť aj inak: úctou a rešpektom.  Je láskou ,,túžba po splynutí“? Alebo je to len chemická reakcia, ktorá prebehne v telách dvoch ľudí, ktorí nájdu v sebe zaľúbenie? A čo je to vlastne zaľúbenie?

História pozná mnoho príbehov veľkej lásky. Našli svoje vyjadrenie v dielach najväčších svetových spisovateľov, dramatikov, maliarov, ale aj hudobníkov. V tomto seriáli vám priblížim tie najznámejšie.

 

 

Dafnis a Chloe:

Je to jedna z najstarších ľúbostných balád. Rozprávala sa už v starovekom Grécku a mala viacero obdôb, z ktorých sa do dnešných čias najviac prepracovala ,,pastierska“.  Ale tá prvá, pôvodná nebola o pastierovi a pastierke. Jej protagonistami bol poloboh Dafnis a nymfa Nomia. Dafnis bol synom Hermesa a je označovaný za prvého speváka, skladateľa piesni. Jeho učiteľom bola bájna bytosť – PAN, ktorý je napoly cap a napoly muž. Naučil Dafnisa hrať na flautu a gajdy. Dafnis hral tak krásne, že si ho obľúbila aj bohyňa lovu, Artemis. Snáď preto, že jej zvieratá nelovil ako iní ľudia, ale potuloval sa po lese s hudobnými nástrojmi v ruke.  Tu stretol aj jednu z nýmf, ktoré sprevádzali Artemis, Nomiu. Zaľúbil sa o nej. Tá mu sľúbila, že s ním zostane, ale musel jej odprisahať, že jej nikdy nebude neverný. Svoju prísahu však nedodržal. V opitosti podľahol zvodom princeznej Chloris. Za trest ho Artemis oslepila a nechala ho blúdiť lesom, kde spieval o svojej nešťastnej láske k Nomii. Tam sa raz potkol a padol do priepasti. Stará grécka báj vraví, že ho jeho otec Hermes premenil na spievajúci kameň. 

Táto pôvodná, prvotná báj si neskôr našla mnoho obdôb.  Z Dafnisa sa stal pastier. Nymfa Nomia sa kdesi vytratila a z princeznej Chloris sa stala pastierka. Pôvodne kratučká báj sa stala podkladom pre slávny román gréckeho spisovateľa Longosa Lesbosa. O jeho živote nič nevieme, iba to, že žil na konci druhého alebo začiatku tretieho storočia.

Pod Hermesovým ,,spievajúcim“ kameňom našli pastieri dve deti. Chlapcovi dali meno Dafnis a dievčaťu Chloe. Vychovali ich ako vlastných. Keď deti dospeli, zaľúbili sa do seba, ale nevedeli, ako naplniť telesné spojenie. Neskôr sa dozvedeli, že sú adoptovaní a rozhodli sa vyhľadať svojich naozajstných rodičov. Po dlhšom hľadaní ich našli a nakoniec sa vzali.

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1329136x
Priemerná čítanosť článkov: 3592x

Autor blogu