Založ si blog

Prečo sme vyhnaní z raja

       V siedmy deň  stvorenia, keď už všetko bolo tak, ako má byť, prišiel Boh k Adamovi a spýtal sa ho:

 

     ,,Si šťastný?“

     ,,Čo je to, pane?“ opýtal sa Adam.

      Vtedy si Stvoriteľ uvedomil, že človeku ešte čosi chýba – schopnosť cítiť. Preto sa rozhodol, že mu dá tú, čo je prameňom všetkých starostí aj radostí – Evu. Pochopil totiž, že každý cit musí mať svoje zrkadlo, v ktorom sa bude odrážať. Vzal Adamovi rebro a stvoril z neho ženu.

  

    Adam sa pozrel do jej očí. Uzrel v nich seba samého. Zalial ho pocit blaženosti. Uvedomil, že JE  a JE  ŠŤASTNÝ.

 

     Možno by to tak bolo naveky, keby v raji nebol aj diabol, premenený na hada. Zo sliny, ktorú vypľul na zem, urobil pravý opak šťastia – trápenie a bolesť. Zaklial ich do plodov stromu poznania. To, čo sa dialo ďalej, už pozná každý z nás. Najprv si odhryzla z plodu Eva a potom Adam. Spoznali svoju nahotu.

     V rajskej záhrade je však aj nahota dokonalá. Preto nemohla byť príčinou ich prvého hriechu. Stala sa ňou žiadostivosť a žiarlivosť. Adam spoznal, že nahá krása jeho ženy je žiadostivá aj pre iné oči. Začal žiarliť a pritom nemal na koho, veď tam boli len oni dvaja. Vytepal svojej  dokonalej žene zlatú obruč na nohu a pripútal ju k stromu poznania.

     Až vtedy Stvoriteľovi došla trpezlivosť a vyhnal ich z raja. Keď odtiaľ odchádzali, odnášali si so sebou plný batoh sklamania a bolesti. Aby sa s ním nemohli do raja nikdy vrátiť, postavil Stvoriteľ k bráne cherubínov s ohnivými mečmi.

     Od tých čias každý človek nesie so sebou vlastný náklad bolesti. Pri narodení je celkom malý, iba taký drobný kamienok. Zväčšuje sa s každým sklamaním a trápením, ako keď k jednému kamienku pridáme druhý, až z neho narastie celá kopa. Čím viac prikladáme, tým viac rastie. Až sa raz premení na obrovský balvan, ktorý  nás zohne do najhlbšieho prachu zeme, do najžeravejšieho popola.

 

     No práve v tom je naše vykúpenie. Vo chvíli, keď je náš chrbát najviac zohnutý a naša duša najviac zlomená, zistíme, že ten obrovský balvan nie je nič iné, len obrovská kopa malých kamienkov. Stačí ich po jednom odoberať a odhadzovať od seba.

     Niektorá z dávnych legiend dokonca hovorí, že keď sa zbavíme všetkých kamienkov, môžeme opäť vstúpiť do raja. Kým však máme v sebe čo i len jeden, raj pre nás zostane zatvorený.

  

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1334598x
Priemerná čítanosť článkov: 3607x

Autor blogu