Založ si blog

List nenarodenému anjelovi

Zlatko, ja viem, že sa Ti príliš nechce ísť medzi nás. Máš strach. Vštepila ho do Teba Tvoja mamina. Hneď na začiatku, ako zistila, že sa Tvoja dušička prevtelila do jej tela. Treba ju chápať. Je ďaleko, sama v cudzom svete, nemá poriadné bývanie, len podnájom na pol roka a s jej zamestnaním je to podobné. Keď mi volala, plakala. Vraj nevie, čo má robiť!

Aj na tú diaľku som zacítila, ako v Tebe splašene zatrepotalo srdiečko. Áno, je to tak, na tejto Zemi zvyknú zabíjať nenarodených anjelikov. Deje sa tak z rôznych dôvodov. Aj z tých, pre ktoré plakala Tvoja mamina. Bez stálej strechy nad hlavou a stáleho zamestnania je veľmi ťažké starať sa o malé hviezdičky, ako si Ty. Preto sa podaktorí rozhodnú, že ich príchod odložia na neskôr.

Lenže Ty tu máš niekoho, kto na Teba nedočkavo čaká. Kto sa na Teba nesmierne teší. Hádaj, kto to je? Ty to iste vieš. Najväčšiu radosť z anjelikov majú predsa ich Babiny.

Keď som sa narodila ja, tiež to nebolo nič moc. Vlastne som sa narodila do tmy. Až doteraz sa na to pamätám. Mala obrovské oči a strašne veľa chápadiel miesto rúk a nôh. Veľmi som sa jej bála a nariekala som za svetlom, z ktorého som odišla. A túžila som po raji, po velkánskej záhrade, po hore so zelenkastým úbočím, na ktorej sa budú pásť ovečky, a bude tam aj pes, a kozliatka a sliepky. Dlho sa zdalo, že tá túžba zostane iba snom. V paneláku, kde som bývala, som si raj mohla kresliť iba na výkres. A keď sa narodila Tvoja mamina, tiež sme sa tlačili v maličkom byte a o raji sme si iba čítali.

 

Ibaže Ty prídeš do raja. To Ti môžem sľúbiť, Je síce iba taký maličký, súkromný, môj a dlho sme ho budovali s Tvojim Dedulom. No je v ňom všetko. Záhrada s vysokánskymi stromami, jazierko, aj kozy za plotom. (Práve dnes mi preliezli popod plot a zožrali ružu, ale to nevadí, veď ona znovu narastie…  A tak je to aj s nami. Aj keď nás práve ničí prítomnosť, máme svoje korene a stále možnosť znovu vyrásť hore.)Takže sa vôbec, ale vôbec nemáš čoho báť.

 

A keď prvýkrát zaklopeš svojej mamine na bruško, môžeš jej vtyukať svojou anjelikovskou morzeovkou, že sa bojí zbytočne. Pretože Ty si náš a my s Dedulom sa na Teba veľmi, ale naozaj veľmi tešíme.

 

Tvoja strapatá, dlhovlasá, čiernovlasá a trošku strelená Babina

 

 


Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1329341x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu