Založ si blog

O malom lampióne, ktorý stratil svetlo

Zhotovili ho majstri z vzácneho čínskeho papiera. Mal farby dúhy a jeho povrch pripomínal kožu starca, zhužvanú od vrások smiechu. Občas sa ho dotkli krehké dlane malého dievčatka. Ich dotyk lampionu hovoril:

,,Si krásny… „

V hlase dievčatka sa chveli spomienky. Myslelo na chvíľu, kedy jej nový lampión priniesol otec. Kúpil jej ho na sviatok sviečok. A sľúbil jej, že uvidí cisára. Pavilónom, kde vtedy stáli, vial južný vietor. Miešali sa v ňom vône sakury s vôňou santalového dreva. Otec vložil dievčatku lampion do rúk. A pohladil ho po čiernych, dlhých vláskoch. Bola to krásna spomienka… Páčila sa nielen dievčatku, ale aj lampiónu.

Dievča prešlo dlaňou po voskovom povrchu a dodalo:

,,Škoda, že nesvietiš…“

Bolo to tak. Lampión stratil svoje svetlo počas tej dávnej, pamätnej slávnosti sviečok, ktorá sa konala v záhradách  zakázaného mesta. Vznášal sa vtedy nad davom, čo volal na slávu cisára, pyšný a šťastný, že patrí medzi množstvo ďalších horiacich lampiónov. Bol to najkrajší deň jeho života. Láskala ho zamatová noc, kolísal ho vietor, opájali ho vône rozkvitnutej sakury.

A práve sakura sa mu stala osudnou. Dav ho vytlačil až pod ňu. Jeden z konárov sa doňho zapichol. Ozvalo sa praskanie.  Cez natrhnutú štrbinu sa vodral do neho vietor a sfúkol horiaci plamienok.  Odvtedy bol lampión presvedčený, že už nikdy nebude svietiť. Nevzpieral sa svojmu osudu. Nereptal, keď sa ocitol v kúte, plnom pavučín. Len smútil…


Jeho smútok si všimla po mnohých rokoch  tma, čo ho láskala počas slávnosti sviečok. Opatrne sa dotkla prstom jeho rany. Pohladila ho. A vtedy sa stal prvý zázrak. Trhlina na lampióne sa scelila.


Neskôr sa stal aj druhý zázrak. Lampion zdvihli nežné ženské ruky. Kedysi patrili malému dievčatku, čo v dňoch svojho detstva obdivovalo jeho farby. Žena ho našla, keď zametala pavilón, kde boli odložené staré veci.
No ani to nestačilo na to, aby sa lampión znovu rozsvietil. Bol potrebný aj tretí zázrak. Aj ten urobili ruky mladej ženy. Zdvihli kresadlo, čo ležalo vedľa lampionu. Vykresali iskru. Zapálili knôt. Rozhorel sa plamienok. Lampion opäť žiaril.

A bude žiariť  dovtedy, kým ho pri ďalšej slávnosti sviečok znovu neroztrhajú konáre sakury..

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1334971x
Priemerná čítanosť článkov: 3608x

Autor blogu