Založ si blog

Staroslovanské povesti: Runa a jej bratia

 

Bolo to v časoch, keď rozprávky neboli rozprávkami a povesti povesťami. Hromovládca Perún sa rozhliadol po svete, aby ho rozdelil medzi svoje deti.  Povedal:

„Do púšte pošlem Vetroboja. Môže tam vyskúšať silu svojich vetrov a pohrávať sa s pieskami. Na sever pošlem Jarilu. Stane sa  nositeľom leta a všetko, čo je stvorené zo svetla, bude mu vzdávať česť. Nad hĺbkou všetkých oceánov zas nechám vládnuť Podagu. V srdci mu rastie tma, preto bude lepšie, keď odíde tam, kde neublíži životu.“ 

 Zostala mu ešte najmladšia dcéra Runa. Narodila z dažďovej kvapky, ukrytej v kvete jabloní. Bola krehká a krásna. Preto chcel Perún pre ňu iba takú  krajinu, ktorej sa nedotklo žiadne zlo. Vyslal do sveta poslov- blesky, aby prežiarili každý kút zeme. V prvý deň sa vrátil prvý posol, no rozprával len o prímorských mestách, kde lovci perlorodiek umierajú v hlbokých vodách, aby našli vzácnu perlu pre svoju vládkyňu. V ďalšie dni prileteli ďalší poslovia. Hovorili o niečom veľmi podobnom. To sa Perúnovi vôbec nepáčilo. Vtom si všimol, že z diaľky k nemu letí posledný z jeho poslov a kričí:

„Našiel som!“

Keď sa hromovládca zahľadel lepšie smerom, ktorým mu posol ukazoval, uvidel krajinu, kde ešte nikto nevládol. Možno práve preto zostala nedotknutou a krásnou. Bolo to Slovensko. Rozhodol sa, že tam bude Runino kráľovstvo. Aby mala to najlepšie z najlepšieho, trochu ho prizdobil. Vysoké štíty hôr ozdobil náhrdelníkom z bielych ľadovcov, na oblohu vypustil žrebčeky zo svojho nebeského stáda. Potom zobral Runu za ruku a povedal jej:

„Táto zem pod horami je mojím darom pre teba. Musíš si však dať pozor, aby vždy zostala taká, aká je teraz: nevinná v svojej kráse a čistá v svojej prostote. Ak sa jej dotkne zlo a škaredosť, krása sa zmení na chudobu a prostota na biedu.“

„Zapamätám si tvoje slová.“ prisľúbila mu Runa.

Mala dobré srdce a myslela svoje slová vážne. Každý deň chodila na obhliadku svojej krajiny. Kadiaľ prešla, rozkvitli nové kvety, obloha bola modrejšia a vzduch voňavejší.

Možno by to tak bolo zostalo naveky, keby na sestru nežiarlili traja starší bratia. Dohodli sa, že jej vezmú kráľovstvo. Bielobog Jarilo sadol na bieleho koňa, Vetroboj na bieleho orla, Čiernobog Podaga zas na vlnu s bielym hrebeňom. Vetrobojove víchry rozmetali barančeky na jasnej oblohe. Jarilov kôň strhol podkovami ľadové lavíny zo štítov hôr. Podaga zalial rozkvitnuté lúky vodami potokov a riek. Nešťastná Runa nadarmo bránila holými rukami svoje kráľovstvo… Keď videla, že nič nezmôže, srdce jej prasklo od žiaľu. Až vtedy sa bratia spamätali. Čiernobog stiahol z oblohy tmu naspäť do svojho vrecka, aby sa cez mračná predralo zopár lúčov a posvietilo na sestrinu tvár.

Nemal to robiť, pretože cez škáru v oblakoch práve vtedy nazrel hromovládca Perún a zbadal mŕtvu Runu. Zviezol sa po blesku k svojim synom. Zahnal ich tam, kam patrili: Jarilu do krajiny radosti a svetla, Vetroboja nazad do púšte a Podagu do najtmavších hĺbok mora, kde vládne tma. Márne sa však snažil prebrať Runu k životu… Napokon pochopil, že musí najprv vzkriesiť jej spustošené kráľovstvo. Vrátil ľadovce na štíty hôr, vody do brehov potokov a biele barančeky na nebo. Vo chvíli, keď rozkvitli kvety, otvorila Runa oči a ožila. Jej vzkriesenie je však iba dočasné, pretože vždy na jeseň sa traja bratia vrátia, aby bojovali so sestrou o jej kráľovstvo. Kým vládne Runin čas, je to tá najkrajšia krajina na svete. Keď sa však do nej vráti Podagova zlosť, Vetrobojova závisť a Jarilova ľahkomyseľnosť, zaplavuje ju zima, chudoba a bieda. Bude to tak až dovtedy, kým Runa celkom nezvíťazí nad svojimi bratmi a nestane sa kráľovnou celej zeme.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1329397x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu