Založ si blog

Bolo niekedy horšie ako dnes?

Čítam super knihu. Hrubú, veľkú. Dejiny Uhorska. Sú tam zmapované všetky hrôzy, ktorými Slováci prešli. Od tatárských čias cez turecké, atď, atď. Turek snáď ani nebol až taký veľký zbojník, ako to ďalšie, čo nasledovalo po ňom. Ten síce schmatol dievča za vrkoč a odvliekol ho do Istanbulu a tam ju zavrel do svojho háremu. No živil ju, šatil ju, staral sa, láskal.

:-)

No dobre, je to úsmev cez slzy. Pretože keď som čítala ďalej, tak to už naozaj bolo hodné sĺz. Za nás, za Slovač. Cisárske vojsko, to čo malo oslobodiť a chrániť, plienilo. Vyrabované polia, sýpky, zabité zvieratá v stajni. Deti a ženy umierali hladom. Aj na choleru. A na mor. Muži? Tí umierali vo vojnách… Nezmyselných a hlúpych, ako je každá vojna.

Boli to celé desaťročia, prerušované sem tam prímerím. Zostali po nich vyprázdnené dediny. Obyvateľstvo vraj „zredlo“ až o 50%. Hrozné číslo. No ani to nestačilo. Po Turkoch a cisárskom vojsku zas prišli ďalší. Kuruci. Vojna je snáď nesmrteľná. Zase sa zabíjalo. Mučilo.

Smrť má dlhé ruky. Vie dosiahnuť všade. Vtedy sa umieralo skoro. Na rany. Na dane. Áno, aj na dane. Pretože sa muselo platiť na všetky strany. Raz Turkovi, raz cisárovi, raz zemepánovi, raz biskupovi a raz kurucovi.

 

Nezostalo slovenským mamičkám nič, ani len slzy na plač, za synáčikov… Iba tá hnusná robota na panskom. Zohnuté chrbáty.

A mne to čosi pripomína.

Platenie daní. Robota, robota, robota. Minimum pre nás, maximum pre iného. A to tu už pritom niet ani Tatárov, ani Turkov, ani cisára, ani kurucov…

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1334065x
Priemerná čítanosť článkov: 3606x

Autor blogu