Založ si blog

Cyril a Metod? Kdeže! Prvú misiu doviedla kráľovná, o ktorej naše učebnice mlčia.

Vždy ma fascinuje, s akou ľahkosťou sme prijali zažívané dogmy, ktoré nám v školských a študentských časoch uložili do hlavy ako nemeniteľnú pravdu.  V tomto článku sa budem zaoberať dvoma takýmito dogmami:

  1. Nikdy sme nemali „svojho“ kráľa ani kráľovnú.
  2. Kristianizácia našich území začala po príchode Cyrila a Metoda.

K obidvom dogmám som už dávnejšie zachytila polemiky. Napr. Svätopluka nazval kráľom v svojej bule aj pápež  Hadrián. Napriek tomu ho mnohí označujú len slovom knieža alebo vládca Moravanov. Vie sa aj to, že snahy o kristianizáciu nášho územia boli už pred cyrilo-metodovskou misiou. Dokonca aj to, že prvými kresťanmi u nás boli Ariánci a to cca 400 rokov pred Cyrilom a Metodom. Tu sa však končí väčšina vedomostí a to, čo sme sa učili v škole,  je do nás vtlačené príliš hlboko a príliš nemenne. Slávime príchod Cyrila a Metoda a hádame sa, či sme mali kráľov.

Poďme sa pozrieť o 400 rokov pred cyrilo-metodskú misiu a preskúmajme, čo sa tu vtedy dialo.

Sme na prelome štvrtého a piateho storočia. Školské učebnice tvrdia, že vtedy tu sídlili germánske kmene a o Slovanoch sme ešte nechyrovali.  Dajme sa teda na útek  zo stránok školských učebníc a poďme na lov. Kam? Do Googlu. Dozvieme sa, že v  šiestom storočí  prejavil snahu o misionovanie nášho územia istý Columbianos, misionár a pútnik, pôvodom z Írska, ktorý v svojej dobe podnikol jednu z najväčších misionárskych pútí. Nedorazil k nám, napokon to  vyhodnotil tak, že nie je ešte Hospodinovým zámerom, aby k nám došlo slovo pravej cirkvi. Ariánci však boli u nás  už dve storočia pred ním.

Rímsky solid s podobou Konštantína I.

Vlastne už za vlády Konštantínovcov. Vieme, že Konštantín Veľký zrovnoprávnil dovtedy prenasledované kresťanské učenie s ostatnými náboženskými prúdmi. Kresťania mohli teda slobodne a voľne vyznávať svoju vieru. Posledným z Konštantínovov bol Julián Apostata. Okrem náboženských rozporov a polemík musel riešiť aj vojnové konflikty. Jedným z nich bola aj vojna s Markomanmi a Kvádmi na severnej hranici Rímskej ríše. V rímskych légiách bolo mnoho Ariáncov. Po skončení markomanských vojen sa usadili v pohraničí.

Čo sa však dialo na druhej strane hranice, za Limes Romanus?

Rimanom sa zdalo, že sú tam iba husté lesy. Je tam však oveľa viac: územie Suebov. Kto sa za slovom Suebi skrýva? Voľný zväzok dvoch kmeňov – Markomanov a Kvádov. Rozprestiera sa na celom území Čiech a Moravy, časti Rakúska,  zasahuje južné  aj stredné Slovensko. Je to voľný kmeňový zväz , Markomani aj Kvádi majú v ňom rovnaké postavenie, nikto nie je nikomu podriadený.

Vládcovia tohto štátneho útvaru sú v antických spisoch nazývaní rex – čiže kráľ. Z nejakých záhadných dôvodov si od nich udržujeme dištanc, akoby vôbec neboli naši. Otázka je: prečo? Odpoveď na ňu dáva ich pôvod. Aj o tom nás učili na hodinách dejepisu: patrili vraj ku germánskym kmeňom. Ale keď sa pozrieme na etymológiu ich mien, máme nárok na zaváhanie: Marobud – kde je v tom čosi germánskeho? Alebo Katvalda? Ballomar? Tudro, otec nám známeho kráľa Vannia?

Rub rímskeho solidu s podobou legionára.

Neriešme však pôvod a presuňme sa od Juliana Apostatu o dve desaťročia ďalej. Rímsku ríšu začínajú sužovať aj iné pohromy, nielen vojny: hladomor a epidémie. Ariánci, čo prišli na severnú hranicu spolu s rímskymi légiami, sa zámerne – aj vďaka svojej viere – vyhýbajú bojom. Už sa tu usadili, spriatelili sa s pôvodným obyvateľstvom, založili si rodiny, rozprávajú ľuďom z okolitých osád a miest, o bohu, ktorý si praje rozdávať lásku a nie smrť. Z rozprávania sa stane krásna legenda, ktorá doputuje až do tých hlbokých lesov, o ktorých si Rimania myslia, že tam nie je nič. My sme si už povedali, že je tam predsa len niečo je. Nie sú to zvyšky kvádskeho kráľovstva, ktorému vládol pred troma desaťročiami Vannius. Toto je štátny útvar Markomanov, ktorí rozšírili svoju pôsobnosť aj na územie spriatelených Kvádov, čiže na Moravu a Slovensko.

Tomuto štátnemu útvaru kraľuje žena. Radšej to napíšem veľkým písmenami: ŽENA!!!

Volá sa Fritigil.

Nevieme, kedy sa presne narodila a ani kedy zomrela. Wikipedia uvádza, že žila na prelome štvrtého a piateho storočia a že bola poslednou markomanskou kráľovnou. Jednoznačne však bola tou, ktorá počas svojho života poslala poslov so vzácnymi darmi za svätým Ambróziom a požiadala ho  o zostavenie nového kresťanského učenia pre potreby jej kráľovstva. Ambrózius jej vyhovel, napísal ho a poslal. Aby potvrdila pravdivosť a správnosť tohto učenia, osobne, sama sa vybrala za Ambróziom do Milána a dala si ich tam podpísať.  Mala kresťanskú náuku priamo z rúk svätca. Zaviedla ju najprv na kráľovskom dvore – a to, že sa už v štvrtom a piatom storočí stretávame s prvkami kresťanstva na našom území, dokazuje, že nové učenie úspešne implementovala do celej krajiny.

Bola teda nielen našou prvou historicky známou kráľovnou, ale aj propagovateľkou kresťanskej misie.

Predstavu o podobe kráľovnej Fritigil môžeme nájsť v pútnickom mieste Žarošice

Podľa všeobecnej mienky význam cyrilo-metodskej misie bol hlavne vo vypracovaní liturgií v slovanskom jazyku. Otázka je – v akom jazyku vyznávala Krista kráľovná, ktorú rímsky svet považoval za barbarku? Snáď po latinsky? A mali Markomania a Kvádi písmo?

Bolo by odvážne tvrdiť, že áno?

Vieme, že národy za Limes Romanus používali ako písmo runy, ktoré boli v podstate tiež vytvorené pre náboženské účely, aj keď treba podotknúť´, že pohanské náboženstvo obsahovalo širšiu koncepciu, do ktorej bolo zahrnuté aj liečiteľstvo, prípadne pojmy času (kalendár) a pod. A keďže runy boli výsadou kňazskej vrstvy (druidi, šamani ) viem si predstaviť, že vpustiť do nich vierouku „cudzieho“ boha bolo pre nich rúhačstvom.  Písmo tu existovalo, bolo však chránené a určené len pre úzky okruh vyvolených. Preto vznikla potreba nového písma, ktorej sa Cyril s Metodom o pár storočí neskôr ochotne ujali.

Akým spôsobom šírila novú vierouku kráľovná Fritigil, nevieme. Jasné je však, že ovládala písmo, aké sa používalo v Rímskej ríši – veď svätý Ambrózius jej zaiste neodpovedal v runách. Z toho môžeme usúdiť, že bola vzdelaná žena – a obraz barbarskej kráľovnej sám od seba mizne.

Jej misia sa zrejme šírila predovšetkým ústnym podaním – cez Ariáncov, starousadlíkov, ktorí prišli na Limes Romanus spolu s poslednými rímskymi légiami. A že bola v šírení viery úspešná, bol aj fakt, že nové vierovyznanie prijal aj jej manžel. Takže: mali sme kráľovnú, iniciátorku prvej kresťanskej misie na našom území. Predsa však o nej naše učebnice, aj naša história mlčia.

Kto vie, prečo…

Žeby preto, že bola žena?

 

 

Ilustračné zdroje: wikipedia.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333779x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu