Založ si blog

Marcus Aurelius a Slovensko (1): bol raz jeden rímsky cisár

Seríál o rímskych cisároch, čo mali niečo spoločné so Slovenskom.

Celkom na úvod by som mala dať veci do poriadku. Píšem o čase, keď Bratislava nebola Bratislavou. Mala iné meno. Dokonca ani Hron nebol Hron, ale Granus. Taká dlhá informácia sa však do názvu nezmestí, takže to nechajme tak, a poďme sa pozrieť do druhého storočia nášho letopočtu.

Jeden z cisárov, ktorého meno sa viaže ku územiu dnešného Slovenska, je Marcus Aurelius. Wikipedia nám o ňom prezrádza, že sa narodil 26. apríla v roku 121 v Ríme a zomrel 17. marca 180 vo Vindobone, terajšej Viedni. O Marcovi Aureliovi sa dá nájsť na internete veľa informácií, časť jeho života bola spracovaná aj vo filme Gladiátor, preto je škoda opakovať to, čo sa dá vygoogliť. Ak by predsa niekto mal záujem vedieť o ňom viac, prikladám odkaz na wikipediu: Marcus Aurelius – Wikipédia (wikipedia.org)

V jeho živote sú však zaujímavé niektoré momenty, ktoré sa viažu k územiu Slovenska. Týkajú sa markomanských vojen. Bolo ich viac  – až  tri. Dve má na konte Marcus Aurelius, tretiu jeho syn Commodus.  Prvú výpravu proti Markomanom podnikol cisár, keď mal 48 rokov. Mala trestný charakter a bola namierená proti Ubbiom a Langobardom, ktorí v roku 166 začali plieniť severné provincie ríše. Neskôr sa k ním pridalo ďalších 26 germánskych kmeňov, medzi nimi aj Markomani a Kvádi.

 

Záhadní Ubbiovia

Kde sa vzali, tu sa vzali. Kto? Ubbiovia. Na internete sa dočítate, že boli neznámeho pôvodu. Inde sa zas, že boli odnožou Kvádov. Prípadne boli severnou vetvou Markomanov. K útoku na Limes Romanus ich prinútil tlak ďalších kmeňov, ktoré sa dali do pohybu. Dôvod? Rozrastajúce sa rody, ktorým už nestačili pôvodné územia. Kam však klásť lokalizáciu germánskeho kmeňa Ubbiov, keď tiahli do boja spolu s Langobardami – a tí žili kdesi na severe dnešného Nemecka?

Ak vezmeme do úvahy nejasné zvesti o tom, žeby mohli byť kmeňom, ktorý mal čosi spoločné s Markomanmi a Kvádmi, jediné, k čomu môžeme dospieť je, že sa pripojili ku nájazdníkom na Rímsku ríšu vtedy, keď Langobardi opustili pôvodné sídla pri brehoch Severného mora pod zámienkou hľadania nového domova. Inak, to pomenovanie – Ubbi, sa mi veľmi páči. Tak ako aj názov keltského kmeňa, ktorý dlhodobo obýval spolu s Kotínmi lesy Slovenska – Osi. Ja viem, správne sa skloňuje Ubbiovia, Ossovia. Ale ubi osy, to znie tak krásne slovensky… 😊

Modrá čiara znázorňuje pohyb Langobardov z pôvodných sídlisk smerom ku Limes Romanus, červená zas, kde sa k ním mohli pripojiť Ubbiovia.

 

 

Pochod z Antiochie až do Carnuntumu

Vráťme sa však ku Marcovi Aureliovi a jeho trestnej výprave.  Nepokoje na severe prinútili stiahnuť cisára niekoľko légii z južnej hranice, kde Rímsku ríšu ohrozovali Parti. Nemohol sa proti vzbúreným germánskym kmeňom vypraviť hneď. Na légie zaútočil iný nepriateľ: mor. Zoslabnuté a zdecimované vojsko nebolo schopné žiadnej akcie. Cisár musel počkať, kým sa légie zotavia.  Po doznení pandémie (trvala cca rok) prešli legionári z Antiochie až do Vindobony a Carnuntuma. Tam dal Marcus Aurelius postaviť cez Dunaj pontónový most, aby legionári mohli prejsť na druhú stranu rieky. Chcel na „barbarov“ udrieť priamo na ich území.

Na druhú výpravu sa chystal Marcus Aurelius cca 10 rokov. A svoje výboje proti Germánom začal na mieste, ktoré považoval za najslabšie: na území Kvádov. Tí totiž boli dlhé roky viazaní ku Rímskej ríši klientskou politikou. Pár kvádskych veľmožov dokonca nesúhlasilo s tým, aby sa Kvádi zúčastnili germánskych výbojov za Limes Romanus. Lenže to tak býva – obyčajný ľud má na politiku zväčša iný názor ako páni. Aj u Kvádov vypukla dlhodobo skrývaná zášť proti Rimanom a rímskej porobe. Zároveň sa v nich však skrýval strach a obava. Veď zrádzali spojenectvo, ktoré vybudoval ich legendárny kráľ Vannius. A Rimania vedeli byť ku zradcom krutí… Práve toto chcel Marcus Aurelius využiť. Vnútiť Kvádom niekdajšiu poslušnosť a zároveň z ich územia viesť výboje proti severnejšie položeným germánskym kmeňom.

 

Bol Marcus Aurelius aj na hradnom bratislavskom kopci?

Predpokladám, že áno, počas druhej markomanskej vojny, ktorá sa začala v roku 178. Prvú poznačil neúspech, vo vojne s Germánmi padlo cca 20 000 legionárov. Pod túto porážku sa iste podpísal dlhý pochod a mor, ktorý si legionári z Antiochie priniesli so sebou.

Vieme, že územie Bratislavy – prinajmenšom hradný kopec – už bolo nepretržito obývané od čias Keltov. Žiaľ, nálezisko, ktoré by mohlo potvrdiť kontinuitu s presahom do obdobia kvádskeho osídlenia dopadlo,ako dopadlo – je pod betónom. Možno by sme sa z neho dozvedeli, ako sa v  dobe Kvádskeho kráľovstva volala Bratislava. Iste mala už vtedy meno – veď práve tu sídlil  kráľ Vannius. Meno Vanniovho sídla je však zahalené rúškom času.  Možno nám pri jeho hladaní pomôže priložená mapka. V blízkosti hradného kopca sa nachádzalo mesto Abbia, možno Abbium, ktoré by mohlo ašpirovať na kvádske meno Bratislavy.

 

Názov pri bratislavskom hradnom kopci je na mape ťažko čitateľný, takže len môžeme hádať, či to bola Abbia, prípadne Abbium (sedelo by to k pomenovaniu oppidum).

 

Ako to bolo s dažďom, čo zachránil rímskych legionárov,  a s prítomnosťou Marca Aurelia na území dnešnej bratislavskej Trnávky,  si povieme nabudúce.

Ilustračné zdroje a mapy:  wikipedia, internet.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333768x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu