Založ si blog

Prečo sme vyhnaní z raja

       V siedmy deň  stvorenia, keď už všetko bolo tak, ako má byť, prišiel Boh k Adamovi a spýtal sa ho:

 

     ,,Si šťastný?“

     ,,Čo je to, pane?“ opýtal sa Adam.

      Vtedy si Stvoriteľ uvedomil, že človeku ešte čosi chýba – schopnosť cítiť. Preto sa rozhodol, že mu dá tú, čo je prameňom všetkých starostí aj radostí – Evu. Pochopil totiž, že každý cit musí mať svoje zrkadlo, v ktorom sa bude odrážať. Vzal Adamovi rebro a stvoril z neho ženu.

  

    Adam sa pozrel do jej očí. Uzrel v nich seba samého. Zalial ho pocit blaženosti. Uvedomil, že JE  a JE  ŠŤASTNÝ.

 

     Možno by to tak bolo naveky, keby v raji nebol aj diabol, premenený na hada. Zo sliny, ktorú vypľul na zem, urobil pravý opak šťastia – trápenie a bolesť. Zaklial ich do plodov stromu poznania. To, čo sa dialo ďalej, už pozná každý z nás. Najprv si odhryzla z plodu Eva a potom Adam. Spoznali svoju nahotu.

     V rajskej záhrade je však aj nahota dokonalá. Preto nemohla byť príčinou ich prvého hriechu. Stala sa ňou žiadostivosť a žiarlivosť. Adam spoznal, že nahá krása jeho ženy je žiadostivá aj pre iné oči. Začal žiarliť a pritom nemal na koho, veď tam boli len oni dvaja. Vytepal svojej  dokonalej žene zlatú obruč na nohu a pripútal ju k stromu poznania.

     Až vtedy Stvoriteľovi došla trpezlivosť a vyhnal ich z raja. Keď odtiaľ odchádzali, odnášali si so sebou plný batoh sklamania a bolesti. Aby sa s ním nemohli do raja nikdy vrátiť, postavil Stvoriteľ k bráne cherubínov s ohnivými mečmi.

     Od tých čias každý človek nesie so sebou vlastný náklad bolesti. Pri narodení je celkom malý, iba taký drobný kamienok. Zväčšuje sa s každým sklamaním a trápením, ako keď k jednému kamienku pridáme druhý, až z neho narastie celá kopa. Čím viac prikladáme, tým viac rastie. Až sa raz premení na obrovský balvan, ktorý  nás zohne do najhlbšieho prachu zeme, do najžeravejšieho popola.

 

     No práve v tom je naše vykúpenie. Vo chvíli, keď je náš chrbát najviac zohnutý a naša duša najviac zlomená, zistíme, že ten obrovský balvan nie je nič iné, len obrovská kopa malých kamienkov. Stačí ich po jednom odoberať a odhadzovať od seba.

     Niektorá z dávnych legiend dokonca hovorí, že keď sa zbavíme všetkých kamienkov, môžeme opäť vstúpiť do raja. Kým však máme v sebe čo i len jeden, raj pre nás zostane zatvorený.

  

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1337959x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu