Založ si blog

Stratené storočie (3) – bolo v Divine sídlo staroslovienskeho boha Svaroga?

Predchádzajúca časť

Poďme sa desiatemu a jedenástemu storočiu pozrieť bližšie na zúbky.  Sú zaujímavé z viacerých dôvodov.Mieszko_I

  1. V slovenských učebniciach sa o nich pramálo píše. Pri klasickej výučbe dejepisu z ničoho nič máme v našich dejinách takmer dvojstoročnú dieru. Nezapláta ju tých pár viet o formovaní mladého Uhorského kráľovstva, vybudovanom na troskách Veľkej Moravy. Aj počas desiateho a jedenásteho storočia totiž žili na území Slovenska ľudia. Mali tu svojich vladykov, svoje hradiská, svoje pastviny, svoje rieky a hory, čo im dávali obživu. Kresťanstvo sa najmä severoslovenských a východoslovenských rodov pramálo dotklo.  Uctievali svojich pohanských bohov. Ďaleko väčší vplyv, ako nové náboženstvo, mala pre nich blízkosť veľkých kniežacích rodov v Krakowe a v Kyjeve.  Severné Slovensko spájali s Poliakmi úzke rodinné väzby. Hranice v tom teritorialnom určení, ako ich poznáme dnes, neexistovali.  Tak sa napríklad v žilinskej kotline usídlili rody, ktoré dnes súhrnne voláme Vislania, hoci ich dobové meno bolo iné. A ako vieme, Vislania obývali rozsiahle pastviny v povodí Visly, siahajúce od Krakowa až po stredný tok Váhu.
  2. Zaujímavé je, že práve z obdobia desiateho a jedenásteho storočia nachádzame v území žilinskej kotliny zvýšený výskyt osídlení, čo znamená, že po bitke na Dunaji a zrade pražských kniežat  sa sem sťahuje centrálna politická moc bývalej Svätoplukovej ríše. Prečo práve sem? Nuž lebo blízko je Krakow, veľké sídlo mocného poľského rodu Piastovcov, pochádzal z neho aj knieža Meško, ktorý zrejme prijal utečencov pod svoje ochranné krídla. Pri takom hustom zaľudnení, ktoré sa v žilinskej kotline začína datovať práve od 10 storočia, by však kdesi malo byť aj sídlo politickej moci. A archeológia nám odkrýva prekvapenie: je, v tesnej blízkosti Žiliny, len pár kilometrov od nej.  Nad tokom Váhu sa tam na lesnatom kopci, nazývanom miestnymi Starý Vrch, pri obci Divina, nachádza staroslovienské hradisko. Mohutné. Skladá sa z dvoch častí, veľkého a malého. Pár kilometrov od neho, v obci Hliník, ktorá je dnes súčasťou Bytče, sa zas našli pozostatky veľkého staroslovienského sídliska.  Tak, ako aj iné obce, aj Hliník má svoje časti – nuž a táto sa volá Kľuky. Zvláštne. Kľak bol jedným zo škriatkov, čo posluhoval bohu Svarogovi. Poďme si trošku bližšie pozrieť tohto boha. V slovienskom panteone zaujíma podobné miesto, ako Hefaistos – čo znamená, že bol božský kováč. A Kľak mu slúžil na to, aby na jeho chrbte koval kovadlinu.  Ak meno toho Svarogovho služobníka nesie jedno z najrozsiahlejších staroslovanských sídlisk z prelomu 9 a 10 storočia, tak je zrejme, že kdesi musel byť aj chrám, kde sa Svarog uctieval. Všetky cesty vedú do Ríma – tak znelo kedysi antické príslovie. My by sme mohli povedať, že vedú do Diviny.

pokračovanie

 

Použitá literatúra:

Kosmas: kronika Česká, Gall Anonym: Kronika poľských vojvodcov a kráľov, Anonym: Kronika anonymného notára kráľa Belu, Pramene k dejinám Slovenska, II. diel – Slovensko očami cudzincov

 

Fotografia:

poľské knieža Meško

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1337056x
Priemerná čítanosť článkov: 3614x

Autor blogu