Založ si blog

Bodaj by ste sa všetci do zeme prepadli!

(povesť z Kunerádu)

Kedysi viedla cesta z Lietavského hradu cez Stránske až do Kunerádu. Dnes po nej niet ani stopy.
Po tejto ceste často chodievalo panstvo na pozlátených kočoch. Cesta sa končila v poľovníckom zámku, v ktorom pán z Lietavy každú jeseň a každú jar poriadal poľovnícke zábavy. Pozýval na ne bohatých šľachticov zo vzdialených krajín a miest. Cudzokrajní páni, oblečení do hodvábu a drahých čipiek, však nevedeli rozoznať lesnú zver od obyčajného dobytka. Namiesto čižiem nosili vykrútené topánky s vysokými opätkami. Nechcelo sa im chodiť pešo po horách. Preto len z kočov strieľali na všetko, čo sa hýbalo, najčastejšie na dobytok, na ktorý naďabili popri ceste. Nejeden sedliak tak prišiel o kravku či o vola, ktorými ťahal pluh po svojom políčku. Podaní, čo žili pod Lietavským hradom, zlovôľu pánov dlho trpeli. Nemali nikoho, komu by sa mohli ísť sťažovať. Cisárovná bola ďaleko, až vo Viedni a lietavský pán sa ich žalobám iba smial.

Tak to bolo rok čo rok. Raz si lietavský pán pozval do zámku vyberanú spoločnosť. Po celé dni a noci nerobili nič iné, len jedli, pili, zabávali sa a tancovali. Po troch dňoch zábavy si zmysleli, že si pôjdu zapoľovať. Dvanásti páni nasadli do šiestich kočov a vybrali sa do Kunerádu. Parádne kone sa plným cvalom hnali po ceste, ťahajúc za sebou pozlátené koče.  Páni za jazdy pili, nalievali sa dobrou pálenkou.
„Kdeže je tá zver, ktorú máme strieľať?“ opýtal sa jeden z nich.
„Behá vám rovno pod nosom!“ odpovedal mu na to pán Lietavy.
Šľachtici sa vyklonili z okna. Zbadali sedliakov, ako orali pole. Kráčali popri voloch popri vyoraných brázdach. Opití šľachtici vytiahli pištole a začali strieľať, až kým všetkých nepostrieľali. Zostal žiť iba jeden starý, ťažko postrelený sedliak. Aj tomu však z otvorenej rany spolu s krvou z tela vytekala duša. Keď videl, že aj on umiera, zvolal:
„Bodaj by ste sa všetci do zeme prepadli! Bodaj by sa tá cesta, po ktorej ste sa do Kunerádu vybrali, stratila priamo pod vašimi nohami!“
Jeho kliatba sa splnila. Zem sa zatriasla, údolie roztvorilo a pohltilo cestu aj s pozlátenými kočmi. Nezostala po nich ani stopa. Stratili sa aj parádne biele kone. Namiesto cesty sa všade rozprestieralo zelené, trávnaté údolie. Iba tam, kde sa vyliala krv nevinných sedliakov, vyrástli kríky červených šípových ruží.

Hovorí sa, že občas, keď je mesiac v splne, cesta sa medzi kríkmi znovu vynorí. Objaví sa aj šesť pozlátených kočov, v ktorých sú zapriahnuté vyparádené biele paripy. Z okien sa vykláňajú dvanásti šľachtici. Hľadajú niekoho, kto by im ukázal cestu späť, do Lietavského zámku. No nieto nikoho, kto by sa pri nich pristavil…

 

(Z knihy Turkova stupaj)

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333839x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu