Založ si blog

Fejtón: o hľadaní kohútieho raja

cockerel1Jedného dňa kohút Bartolomej zistil, že svet sa nekončí pri jeho rodnom plote. Rozhodol sa, že sa vyberie na vandrovku a pohľadá si vlastný kúsok raja. Kedže bol fešák a ešte k tomu mladý, čoskoro si ho všimli sliepky z okolitých dvorov. Začali nahlas kotkodákať, aby mu dali najavo, že pri nich nájde dobré bydlo. Kohút Bartolomej sa cítil veľmi dôležito a nahlas uvažoval, ktoré zo sliepok si vyberie do svojho háremu. Napokon sa rozhodol, že sa podriadi hlasu svojho srdca, či skôr hlasu budúcej nevesty a nájde si takú, ktorá mu najkrajšie zaspieva. Len čo sa o tom sliepky dozvedeli, dali sa do hlasného kotkodákania. Bartolomej počúval, zvažoval, triedil, no žiaden zo slepačích hlasov sa mu nepozdával. Zrazu začul celkom iný zvuk. Znel prenikavo a vyzývavo, hneď chytil Bartolomeja za srdce. Hlava – nehlava sa rozbehol rovno za hlasom. Zrazu naďabil na nečakanú prekážku, štyroch čudných tvorov. Tak ako on stáli na dvoch, no miesto krídiel mali ruky a riadne sa nimi rozháňali. Vyháňali ho z cesty, po ktorej išiel za svojou vyvolenou. Pre Bartolomeja to bolo to isté, ako keby ho vyháňali z kohútieho raja. Nazlostil sa, našuchoril a bojovne zdvihol zobák. Pustil sa rovno do tých štyroch. Pustil by sa do nich aj vtedy, keby vedel, že ich história nazvala pánmi tvorstva. Netušil, že sa mu újde riadneho výprasku. Behal a skákal, nedbajúc na to, že mu po chrbte tancuje metla. Stratil pri tom polku peria. Napokon sa cez tých štyroch prebojoval a zamieril tam, kde naďalej znel prenikavý hlas jeho vyvolenej. Už ju aj zbadal. Bola to celkom iná sliepka, ako tie, ktoré videl na svojej púti za kohútím rajom. Na prvý pohľad sa mu zapáčila. Preskočil cez plot a poď ho k svojej vyvolenej. Tam naďabil na ďalšiu prekážku. Bola ňou v klietka, zavesená na nízkom strome. V nej bola dáma jeho srdca zatvorená. Pustil sa s ňou do konverzácie. Na svoje prekvapenie zistil, že v klietke nie je sliepka, ale papagáj. Kým konverzoval, na scénu vkročil ďalší aktér: pes, ktorý strážil záhradu so stromom a klietkou. Takú naháňačku ešte kohút Bartolomej nezažil! Stratil pri nej druhú polku peria a všetku dôstojnosť! Ledva sa mu podarilo preletieť ponad plot. Radšej sa vrátil nazad na svoj dvor.

Svoj kohútí ráj sice nedobil, ale pre všetky sliepky v okolí sa stal hrdinom, ktorý bol ochotný pre dámu svojho srdca obetovať dôstojnosť aj vlastné perie a zostať nahý ako cisár z Andersenovej rozprávky! Nevdojak tak vymyslel druhý zákon záhrady: Ak chceš byť cisárom, musíš byť občas nahý. :-)

Všetkým vám prajem pekný deň

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1334009x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu