Založ si blog

Čo taja vatikánske archívy (1): kto je záhadná žena pod Ježišovým krížom, prostitútka či svätica?

maria z MagdalyBiblia už od svojho vzniku polarizovala svojich čitateľov na dve skupiny: tých, čo jej bezvýhradne verili, bez toho, aby hlbšie preskúmali pozadie jej vzniku, a tých, čo k nej pristupovali s istou dávkou skepsy a otáznikov.

Kniha kníh – spolu s inými svätými knihami – patrí k tým, nad ktorými sa dá polemizovať, ktoré sa dajú v mene boha zneužiť na náboženskú nenávisť, na náboženskú vojnu, podľa ktorej sa dá riadiť každodenný život, alebo si ju len tak čítať a odhaľovať všetky skryté súvislosti, čo má v sebe zakódované.

Nachádza sa v nej veľa zaujímavých dejinných epoch, najmä v Starom zákone. Väčšina z nich je neodškriepiteľná a nepopierateľná. Spolu s nimi sa v Biblii objavujú mená ľudí, ktorí už na prvý pohľad zaujmú. Stávajú sa prototypmi  náboženského konania a vzormi, ktoré teológovia a kňazi radi predkladajú svojim veriacim.   V množstve starozákonných postáv sa však nájde veľa žien, ktorým chýbajú atribúty klasického kresťanského správania (viď pokora, poslušnosť, miernosť, láska k ľuďom), napriek tomu sa v knihe kníh objavili a sú považované za pramatky viery. Patrí k ním napríklad Judita, ktorá je z hľadiska nášho súčasného práva vrahyňa.  Jej príbeh je jednoduchý: vylákali ju do nepriateľského tábora, kde ju zneuctil Holofernes, ktorý z nej spravil svoju milenku. V noci ho zabila a odišla z tábora aj s jeho hlavou, zabalenou v plášti. Iste by sa jej čin dal interpretovať rôznymi spôsobmi – z pohľadu doby, viery, ženského postavenia, my sa dnes však chceme pozrieť na inú ženu, ktorej osud možno nebol až taký dramatický ako Juditin, no napriek tomu vyvoláva množstvo otázok a protirečení.

Je to Mária z Magdaly. Záhadná žena, niektorí v nej  vidia kajúcu prostitútku, ktorá prijala milosť Ježišovho očistenia, iní zas matku jeho detí. K druhému mýtu prispeli najmä v poslednom čase populárne knihy, zaoberajúce sa demytologizáciou kresťanstva a náboženstva vôbec. Ich popredným predstaviteľom je Da Brown, ktorý si na podobných témach vybudoval úspešnú kariéru.

Vráťme sa však k Márii z Magdaly a poďme sa na ňu pozrieť z blízka. Pri podrobnejšom čítaní evanjelií zistíme, že v Ježišovej blízkosti sa pohybovali viacero Márii – jeho matka, ďalej Maria z Betanie, sestra Lazara, ktorého vzkriesil, a Maria Magdaléna. Svoje prímenie dostala podľa toho, že pochádzala z mesta Magdaly.  Počas svojho pôsobenia, keď chodil Ježiš z jedného mesta do druhého a uzdravoval ľudí, stretol aj ju. Biblia hovorí, že ju sužovalo sedem démonov. Ježiš ich z nej vyhnal a odvtedy ho nasledovala.

sandrobotticelli_thereturnofjudithtobethulia

  

Ilustrácia: Sandro Boticelli, návrat Judity

pokračovanie

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1329197x
Priemerná čítanosť článkov: 3592x

Autor blogu