Založ si blog

Čo taja vatikánske archívy(2): Albigencov dal pápež hromadne upáliť, verili, že Ježiš bol ženatý

Cathars_expelled

predchádzajúca časť

Niektorí teológovia stotožňujú Máriu Magdalénu aj so ženou hriešnicou, ktorá sa živila najstarším remeslom sveta, teda predávala svoje telo, a ktorú stretol Ježiš v Samarii vo veľmi dramatickom okamihu. Ľudia z mesta, v ktorom bývala, ju chceli ukameňovať.  Hriešnica a neviestka (týmto slovom označuje Biblia prostitútky) hľadala ochranu pri Ježišových nohách. Ten povedal vtedy pamätnú vetu: kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom.

Nikde nie je priamy dôkaz, že hriešnica zo Samarie a Maria z Magdaly je jedna a tá istá osoba. Isté je však, že smilnenie a súloženie mimo zákonného zväzku sa v tých dobách chápalo ako démonické konanie, tak je dosť možné, že to bola naozaj ona.  Od tých čias sa Maria z Magdaly pohybuje v tesnej Ježišovej blízkosti a sprevádza ho až po kríž. Po jeho zmŕtvychvstaní je jedna z prvých, ktorá prichádza k jeho otvorenému hrobu a zvestuje druhým, že žije.

Čo ju k nemu pútalo? Bola to viera, vďaka za očistenie od démonov, resp. najstaršieho remesla sveta a možnosti žiť inak? Alebo niečo iné…

Už niekoľko storočí sa cirkev musí boriť s kacírskou myšlienkou, ktorá viac krát obletela svet, naposledy v knihách da Browna – že Maria z Magdaly sa stala manželkou Ježiša Krista a matkou jeho detí. Túto teóriu odmieta najmä Vatikán, ale aj iní iní oficiálni predstavitelia cirkvi. Napriek tomu jej korene siahajú veľmi hlboko a vďaka nemu vzniklo aj viacero heretických hnutí, v ktorých sa Márii z Magdaly dostáva rovnakej úcty ako Márii, Ježišovej matke a Ježišovi samotnému.

Patrí k ním napríklad hnutie Albigencov, ktoré sa rozšírilo najmä v stredoveku. Svoje pomenovanie dostalo podľa mesta Albi v Južnom Francúzsku, kde malo svoje najväčšie centrum. Albigencom sa hovorilo aj Katari a ich spoločenstvo sa skladalo z troch vrstiev. Boli to poslucháči, veriaci a vyvolení. Zaujímavá je najmä tá tretia skupina, pretože tá odvodzovala svoj pôvod priamo od Krista a považovala sa za jeho pokrvných príbuzných. Verili v to, že Ježiš Kristus žil počas svojho pôsobenia na zemi plným životom aj ako muž – čiže sexuálne. Ich zdôvodnením tejto teórie bolo napríklad aj to, že ak by nepoznal sexuálny život, nemohol by na kríži vykúpiť hriešnikov so sexuálnymi deviáciami. V konečnom dôsledku to pre nich znamenalo, že sa aj oženil a mal deti. Jeho manželkou bola Mária Magdaléna.  Po Ukrižovaní Ježiša Krista a jeho zmŕtvychvstaní ušla aj so svojimi deťmi do južného Francúzska, ktoré v tom čase ešte bolo barbarské a nepokrstené. Tam žila až do vysokej staroby. Podľa legendy z nej a jej rodiny vzišla línia prvých francúzskych kráľov a svoj pôvod od katarských ,,vyvolených“ si odvodzovali aj templári.

Katari sa snažili o prísny asketický život vo všetkých vymedzeniach Ježišovho učenia, napriek tomu sa stali tŕňom v oku cirkvi a Vatikánu. Dôvodom na ich vykynoženie bolo práve uctievanie Márie Magdalény ako Ježišovej manželky a matky jeho detí.  Pápež Inocent III ich dal vyhlásiť za heretikov a kacírov. Mnohí z nich skončili upálení na hranici, ďalší sa skryli v nových hnutiach a svoje uctievanie Márie Magdalény robili potajomky.

Prečo sa vlastne cirkev k ich učeniu postavila tak tvrdo? Odpoveď by sme asi našli vo Vatikánskych archívoch, z ktorých sú niektoré už celé storočia zneprístupnené a prísne strážené. Poznatky, ktoré skrývajú, by totiž možno zmenili  2000 ročnú kresťanskú dogmu  a odhalili by veci, ktoré by mohli poprieť nejeden mýtus. Iste je v nich skrytý aj pravý osud Márie z Magdaly. Vatikánske archívy však neodhaľujú svoje tajomstvá bežnej verejnosti a tak si nemáme ako overiť, či je naozaj totožná s prostitútkou, ktorú chceli jej spoluobčania ukameňovať, a či sa stala manželkou a matkou Ježišových detí. Jej príbeh je však aj v tomto podaní veľkolepý a hodný zamyslenia. Veď zo ženy, ktorá sa živila najstarším remeslom zeme, sa stala manželka muža, čo zmenil dejiny sveta. Aspoň tak v to verili Albigenci a Katari. 

 

 Na hornom obrázku:

dobový obraz Katarov,  ktorých vyvádzajú vojaci z mesta Albi,

nahých a zbičovaných, aby ich upálili na hranici.

Na spodnom obrázku:

Žena v pravo pod krížom je podľa viery Albigencov a Katarov

ženou Ježiša Krista

 

jesus_mary_magdalene

pokračovanie

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333724x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu