Založ si blog

Príbehy slovenských emigrantov (1): hrbatý hodinár Francli

Pred niekoľkými rokmi sa mi vrátil brat z Ameriky. Prežil v emigrácii časy krušnejšie aj šťastnejšie. Býval v Chicagu, respektíve v jeho predmestskej štvrti, Berwyne. Chodieval tam do klubu, ktorý si založili Slováci. Rada ho počúvam, keď spomína na ľudí, ktorých tam stretol…  

 

Pravidelným návštevníkom bol aj Hodinár. Takúto prezývku dostal Francli, muž, ktorý sa narodil s telesným postihnutím. Mal hrb a necelých 160 centimetrov výšky. Nikto presne nevedel, ako sa do Ameriky dostal. Zrejme podobným spôsobom, ako mnoho ďalších, čo tam išli hľadať lepšiu budúcnosť. Zo starého domova si doniesol jednu drobnosť: hodinárske oko. Maličkú lupu, alebo ,,kukák“, ako tejto neodmysliteľnej Hodinárovej súčasti hovorili ostatní.

      Zdalo sa, že hodinárske remeslo nebude mať v Amerike žiadnu budúcnosť. Čína a Kórea sem vo veľkom vyvážali svoje jednorázovky, a domáca produkcia sa tiež za nimi nedala zahanbiť. Američania si nedávali hodinky opravovať. Ak sa pokazili, jednoducho ich vyhodili. Hodinár nemal prácu a dlho biedil, živoril. Nezarobil si ani na ubytovanie. Ktorýsi z jeho úspešnejších krajanov sa preto nad ním zľutoval a prenajal mu za dolár mesačne kurník.

      Niekto by sa mohol začudovať – kde sa vzal kurník v Chicagu? V Berwyne, ktorý v tom čase patril slovenským, poľským a českým emigrantom, to však nebola žiadna vzácnosť. Bolo tu zopár slovenských a českých reštaurácií. Ich majitelia sa snažili všetko robiť tak, ako to bolo za čias ich starých materí. A kuracinku si chovali sami.

     Jeden z berwynských kurníkov sa stal aj Hodinárovým domovom. Prerobil si ho, aby v ňom mohol pohodlne bývať. Oteplil si ho sádrokartónom, nasadil okná, aj dvere. Tu mal aj svoju hodinársku dielňu. Kamaráti mu sem nosievali vzácnejšie kúsky, ktoré si doniesli zo starého domova.

     Dlho sa zdalo, že Hodinár zomrie tak, ako sa narodil: hrbatý a chudobný. Z jedného dňa na druhý sa však na ňom splnil ,,americký sen“. V novinách našiel inzerát, že nejaká firma hľada odborníka na hodiny. Prihlásil sa naň. Firma patrila Japoncovi, ktorý sa rozhodol predávať v Amerike luxusné hodinky. A tie už neboli za dolár, ani na jednorázové použitie… Hodinár prešiel krstom ohňa. Dokázal svoje odborné vedomosti. Opravil zopár vzácnych kúskov s tým ,,kukátkom“ na oku, ktoré si pred desaťročiami doniesol zo starej vlasti.

     Japonec s ním bol spokojný. Dal mu stálu prácu. Hodinár si mohol splniť aj ďalší sen. Podrobil sa niekoľkým operáciam, vďaka ktorým sa jeho hrb stal menším, takmer neviditeľným. Stal sa z neho úspešný muž v strednom veku, ktorý zainponoval Japoncovej dcére, dedičke firmy. Vzala si ho za manžela.

     Hodinár dnes vedie firmu jej otca. Vraj mu narástol hrebienok a do slovenského klubu v Berwyne už dávno prestal chodiť.

     Ale kto vie, možno má iba veľa práce… :-)

 

:-)

Všetkým prajem krásny deň. S knižkou pomaly finišujem. A že mi Kussi v niektorom z komentárov pripomenul môj seriál o Emigrantoch, tak som ho vytiahla. Dala by som aj fotky, ale najprv si musím trochu preriediť blog, aby sa zmestili.

Pokračovanie

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Martina Šimkovičová

Šimkovičová: Zákon o STaR je hotový, je plne v súlade s európskou legislatívou

16.04.2024 13:02

K pôvodnému návrhu zákona prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných.

Peter Pellegrini

Poslanci opäť zasadnú do lavíc. Na úvod schôdze zložia sľub náhradníci za Pellegriniho a Moška

16.04.2024 12:52

Pellegrinimu zanikol mandát poslanca po zvolení za prezidenta.

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1332912x
Priemerná čítanosť článkov: 3602x

Autor blogu