Založ si blog

Díva sa hlúpy Jano z prípecku na Slovač a smeje sa…

Smeje sa tak, že sa až za brucho chytá. Ba čo, že smeje! On sa priam rehoce! Bránica mu skáče, až sa mu čká! Od smiechu mu z oči slzy tečú a v ušiach pukoce! Rehlí sa tak nahlas, že to až za sedem hôr počuť! Aj za sedem riek. A sedem morí. Ba aj za sedem oceánov. A ešte ďalej. Za sedem galaxií. A sedem mliečnych ciest.

Také nemiestne rehotanie sa dostalo až pred nebeskú a pekelnú bránu. Nuž,  zhŕkli sa najprv anjeli  (odbehli od nebeského trónu, kde ovievali krídlami Samého Najvyššieho) a potom aj čerti, tí nechali svoje kotle, aj s hriešnymi dušami, čo sa v nich pražili.

,,Čože sa ten hlúpy Jano tak rehoce?“ opýtal sa najstarší anjel, ktorému krídla vekom celkom sčerneli. (U anjelov to totiž býva tak. Časom nešedivejú, ale černejú, až sa z nich stávajú Luciferi :-).

Na takú otázku nikto nevedel dať odpoveď, dokonca ani  sám Najvyšší, ba ani vládca pekla. Nezostalo nič iné, len poslať za Janom delegáciu.  Tvoril ju podarený pár: čertica a anjel. Aby sa nepovedalo, premenili sa na ľudí. A že boli mimozemskej konzistencie, tak boli už na prvý pohľad fešní: ona čiernovlasá, on plavovlasý . Dostali na tú výpravu aj koč s koňmi, aby neprišli pred hlúpeho Jana ako žobráci.

Onedlho na to panský koč so štyrmi vraníkmi zastal pred Janovou chalupou.  Jeho mať práve zametala priedomok. Bola už riadne unavená. Veď kým hlúpy Jano leňošil na prípecku, ona musela  kravy podojiť, ovce na pašu zaviesť,  urobiť syr z kozieho mlieka, sliepkam vajcia spod zadkov vybrať, pole okopať, hrášok obrať, jahody nazbierať, aj muchy z konských chvostov odplašiť. Nepáčilo sa jej, že sa k ním terigá dáka návšteva. Chcela si sadnúť k hrnčeku mlieka, skyve chleba a konečne sa najesť. Skôr, ako jej ten nepodarený syn zase všetko zje. Veď na obed  navarila päť litrov krupičnej kaše, aj hrniec hrachovej omáčky, aj omastok pripravila a jaterničky k tomu – lenže Jano ich zlupol coby dup a jej nič nezostalo! A teraz návšteva! Bodaj by parom vzal hlúpe zvyky! Že vraj hosť do domu, Boh do domu!!!!! Teraz musí vytiahnuť to,  čo zamkla v komore: klobásky, vínko, koláče!

Lenže návšteva nestála o koláče, ani o klobásu, ba ani o vínko. Chcela len jedno: rozprávať sa s hlúpym Janom.  Staručká mať  priviedla čiernovlasú krásku, aj plavovlasého mládenca pred pec a ukazuje na prístenok:

,,Tam ho máte!“

Hlúpy Jano sa cítil dôležito, keď za ním prišli takí boháči. Zaumienil si, že na tej návšteve zbohatne.

,,Pýtajte sa, čo len chcete, no za každé slovo dáte groš. A platí sa vopred.“

,,Dobre!“ súhlasila čertica. A hneď vyťahovala štyri groše.

,,Zatiaľ si povedala len jedno slovo, milá pani.“ čuduje sa hlúpy Jano. ,,Ešte chýbajú tri.“

,,Prečo sa smeješ?“ pýta sa miesto čertice anjel.

,,Áááááááách, keď  vás len toto zaujíma…“ roztiahne Jano gamby od ucha k uchu. ,,Veď sa len pozrite na tú Slovač, aká je sprostá. Ešte sprostejšia, ako ja. Chce sa mať dobre. No veď fajn. Každý sa chce mať dobre. „

Hlúpy Jano kecá a rozkecáva, chce vytiahnuť z čudných hostí ďalšie groše. No tí len zaťato mlčia a čakajú. Pochopil, že už nedostane žiadny grošík, že musí pekne po pravde odpovedať.

,,Vám sa to nevidí na smiech?“ snaží sa ešte naposledy vymámiť dáke slovo z návštevy. No potom dodá: ,,Nuž naša Slovač pred nedávnom volila. A teraz sa háda. Či volila dobre.  Či má na správnom mieste správnych politikov. Lenže, lenže. Ako môže byť správne miesto to, kde je velikánske koryto? A ešte väčší válov? Veď taký politik nebude robiť nič iné, len poškuľovať po čo najväčšej lopate, aby čo najviac nahrabal k sebe. Na tom sa smejem.“

,,Taaaaak je to teda!“ vyhŕklo z anjela.

,,To budú ďalšie štyri groše.“  vraví Jano.

No čertica a anjel ho už nepočúvali a vôbec nič mu nezaplatili. Šupkom hupkom vyskočili do koča a pošibali kone. Voľby sa už síce skončili, ale veď oni  nie sú obyčajní smrteľníci, sú priamo z neba a pekla! Budú vedieť, ako sa zašmodŕchať do parlamentu a preondieť sa na poslancov!

 

A tu, takto jaksik taksik si píska Jánošíček na podobnú nôtu:

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335022x
Priemerná čítanosť článkov: 3608x

Autor blogu