Založ si blog

Záhradná slávnosť zmŕtvychvstania

 

 V tretí deň stvorenia, keď sa už svetlo stalo dňom a tma nocou, vody pod oblohou sa oddelili od vôd nad oblohou, rozhodol sa Večný vládca, že z nevľúdnej a pustej zeme urobí rajskú záhradu. Rozhodil po dovtedy nezakvitnutých pláňach semená rastlín, krikov a stromov, aby priniesli kvety a ovocie.

 

To sa však nepáčilo nepriateľovi Vládcovho majestátu, padlému anjelovi menom Svetlonos. Skôr, ako dopadli semená na zem, rozhodol sa, že ich zničí. Vedel, o kom by rozprávala krása zeme. Závisť mu nedala pokoj:

–  Prečo by mala zem svedčiť o niekom inom ako o mne? A načo by jej bola rajská záhrada?

Vtlačil semená do pôdy, hlboko ako vládal, aby sa zadusili a zomreli. No ani to mu nestačilo. Poslal na zahrabané semená jesennú búrku, plnú dažďa a vetra, hromobitia a chladu.

Studené vody sa liali na skrehnutú zem. Sneh a mráz ľadovými prstami siahali do jej útrob, zhasínali posledné plamienky utajeného tepla. Padlý anjel však ani potom nemal istotu, že sa stane tak, ako chce on. Preto po zimných mrazoch rozkázal jarným povodniam, aby pridusili zem vlhkou náručou a nedali jej dýchať. Po zadúšajúcich dažďoch rozbrázdil zemské pláne neznesiteľnými letnými horúčavami. Použil najstrašnejšie zbrane leta a zimy, jesene i jari.

A čo sa stalo so semenami?

Zomreli.

Zomreli v hlbinách zeme, tak ako si to padlý anjel želal. No potom sa stala zvláštna vec. Tie zamrznuté, utopené, zadusené a spálené semená, semená, ktoré boli po celú jeseň a celú zimu mŕtve, začali na jar klíčiť novým životom. Priniesli zemi slávnosť prebudenia. Moc ich zmŕtvychvstania bolo o to silnejšia, o čo viac ju chcel Svetlonos zničiť. Premohli páľavu aj mráz, povodne aj sucho.

 

Odvtedy je tak rok čo rok.

Na jeseň nastáva dlhý čas zimného čakania, keď zem umiera. No aj v smrteľnom spánku zimy čaká na svoju jarnú slávnosť, kedy zaznejú hlasy škovránkov a ústa kvetín sa rozhovoria, aby zobudili rajskú záhradu a všetkých ľudí prebrali k životu.

 

(Z knihy  rozprávok Slnečný lúč Svetláčik)

 

 


 

Spring_Sheet

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333964x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu