Založ si blog

Verím, že existuje jedna hviezda, na ktorej žijú malí princovia.

… a práve teraz sedia pri ohrádke a rozprávajú sa so svojou ružou. Iba tak, aby nestála reč. Opatrne ju skúmajú slovami.

,,Ako sa máš?“

,,Ako, ako, tak.“ odfrfle im ruža. Všetky ruže sú žiarlivé. Boja sa, aby sa malí princovia nepozerali niekde inde. No tých to vôbec nenapadne. Nepoškuľujú po iných ružiach, ani po iných hviezdach. Je im jedno, kto sa tam s kým háda, kto sedí v hviezdnych kreslách. Je iba jedna planétka, ku ktorým občas zablúdia ich oči.

Tá naša.

Je tisíc neviditeľných nitiek, čo púta srdcia malých princov k našej planéte. Veď na nej boli. Niektorí sem doputovali ako snehové vločky. Iní zas ako perie z anjelských krídiel. A jeden dokonca v riadkoch, ktoré napísal pán Exupery. Všeličo tu zažili, aj videli. Nečudo, že im naša planéta stále leží na srdci.

A tak hútam, rozmýšľam, čo vidia, keď sa tak zhora pozerajú na nás. Napríklad teraz. Je za desať  šesť. Všade je tma a hmla. To je zlé, pretože vidia iba to. Tmu a hmlu, ktoré sa  prevaľujú nielen nad Zemou, ale aj nad ľudskými dušami. Mali princovia musia byť veľmi smutní… Predsa len,  Zem im leží na srdci. A chcú mať nádej.  Preto občas prestanú hladiť svoju ružu slovami a pozorne sa zahladia smerom k nám. Dúfajú, že uzrú aj niečo iné, nielen  tmu a hmlu.

Potom príde okamih, keď sa ich oči rozžiaria. Tam dolu, v studenej, čiernej studni vesmíru, totiž čosi zabliká. Najprv len jedno malé svetielko. Potom druhé, tretie, štvrté, desiate. A odrazu je celá planéta ozdobená dlhou a nekonečnou reťazou svetielok. Prenikajú cez tmu, aj cez hmlu a zabaľujú Zem do nádherného žiarivého plášťa. Všetko sa trbliece, všetko sa jagá. Malí princovia od radosti tlieskajú rukami a volajú na seba:

,,Aha, aha, na Zemi sú Vianoce, ľudia sa majú radi!“

Keby niet tejto krásnej, jedinečnej chvíle, tak by sa už dávno prestali na našu planétu pozerať a nechali by ju, nech sa utopí v čiernej studni vesmíru.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335357x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu