Založ si blog

Sen vianočných stromov – 3. časť

predchádzajúca časť

 

Napokon prišiel deň, o ktorom kedysi  dávno, keď ešte rástli v lese, stromy po celé roky snívali: Štedrý večer. Pri toľkej bolesti naň takmer zabudli. Teraz si spomenuli na svoj dávny sen. Hneď si však so žiaľom uvedomili, čo z nich zostalo: len zopár drobných kúskov a kopa stružlín. Vianočným stromčekom bude niekto celkom iný. Čoskoro sa ich predtuchy naplnili.

Otvorili sa dvere a rezbár vtiahol do vnútra ďalší stromček. Postavil ho doprostred izby. Jeho žena a deti ho obvešali červenými jabĺčkami a orechmi, zabalenými v staniole. Potom si sadli k sviatočne prestretému stolu a hodovali pri Štedrej večeri. 

Keď sa večera skončila, najmladšie dieťa sa posadilo rezbárovi na kolená a spýtalo sa ho:

,,Otecko a dostaneme aj nejaké darčeky?“

,,Dostanete. Tento rok som pre vás prichystal niečo výnimočné.“

Položil dieťa na zem, vzal ho za ruku a odviedol ho do kúta izby, kde počas predošlých večerov sedával a potajomky čosi stružlikal. V rohu však bola tma, ako býva len v rohu a tak rezbár poprosil svoju ženu, aby tam priniesla lampáš.

O chvíľu svetlo zalialo kút a odkrylo, čo tam rezbár po celý čas robil. Na zemi stáli vedľa seba majstrovsky vyrezané figúrky: pastieri, traja králi, svätý Jozef, aj madona s dieťaťom, ovečky, kravičky a somárik. Bolo to také krásne, že všetci prestali od úžasu dýchať. Rezbár vzal figúrky a postavil ich pod vyzdobený stromček.

,,Tu je ich miesto.“ povedal. ,,Odteraz budú pod vianočným stromčekom stáť každý rok.“

Až vtedy popílené stromy pochopili, že sa s nimi deje niečo výnimočné. Spokojne sa pozreli na seba a boli šťastné, že z nich vyrezal rezbár betlehem. Zabudli dokonca aj na bolesť, ktorú prednedávnom prežili. No aký výnimočný osud im rezbár nadelil, sa dozvedeli až potom, keď prešli Vianoce.

Vtedy totiž rezbárova rodina dala z vianočného stromčeka ozdoby dole a rezbár ho rozrezal na drobné kusy, ktoré skončili v peci. Drevený betlehem však položil na policu v izbe. Tam sa dočkali ďalších Vianoc, po nich ďalších a ďalších. Vždy, keď prišiel Štedrý večer, ich rezbár dal z police dole a položil ich pod vyzdobený stromček. Keď zomrel, robili to tak jeho deti.

 

Koniec

 

betlehem

 


 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335169x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu