Založ si blog

Balada o hriešnici (2. časť)

predchádzajúca časť

 

PRAMATKA EVA

Sochy majú svoj vlastný osud, z ktorého sochári poznajú iba úlomok. Ak však sochárove ruky vlastnia silu tvorivého dotyku, nedívajú sa za osudmi svojich sôch. Túžia vytvoriť niečo nové.

Bolo to takmer desať rokov, čo Verduccio zbalil sochárske náradie, posledným letmým pohľadom pobozkal mladú kráľovnú. Jediné, čo si odniesol v duši, bol obraz záhrady. V záhrade altánok zo šípových ruží, v altánku Madona, obklopená vôňou magnólií.

–   Je to len neuskutočniteľný sen. – vzdýchol si vtedy Verduccio a nechal svoje nohy, nech ho vedú životom.

–   Ty, čo si Darcom dokonalosti! – šepkal si cestou roztúžene. – Jediný jeden raz. Jediný jeden raz mi daj stvoriť sochu, ktorá je hodná nesmrteľnosti, aby som zabudol na kráľovnú a Madonu. Prenesiem svoju lásku do mramoru – tam bude žiť môj sen o dokonalosti.

 

Vrúcne prosby bývajú vyslyšané, najmä keď ich šepocú hlbiny ľudského bytia. Dlho však trvá, kým večný Tvorca určí čas a miesto, kde sa môžu naplniť. Aj Verduccio dospel zo sedemnásťročného mladíka v zrelého, dvadsaťsedemročného muža, kým sa naplnil jeho čas a cesty ho priviedli do mesta Peruggie. Tu stretol jedinú dcéru bohatého kniežaťa. Už vtedy, keď po prvýkrát vkročila do jeho dielne, vedel, že vidí Evu, pramatku života, nositeľku hriechu. Bola to úchvatná Eva, pyšná vo svojom zatratení, hrdá na svoju ľudskú úlohu. Verduccio nevyčkal, kým sa cez jeho srdce preleje božská inšpirácia – od prvej kvapky až po poslednú. Nevládal bojovať proti vlastnej nedočkavosti a náruživosti. Nevedel regulovať svoj plameň. Postavil kniežaciu dcéru na podstavec a udrel dlátom do mramoru. Snáď nikdy v živote neprežil toľko túžby, pamätal ale na sľub, ktorý dal svojmu Tvorcovi, a vtesnal túžbu do mramoru. Snáď nikdy v živote neprežil toľko vášne, pamätal ale na sľub, ktorý dal svojmu Tvorcovi, a vtesnal vášeň do mramoru!

Vedela kniežacia dcéra, čo sa deje v umelcovej duši? Jej pyšný úsmev vravel svoje. S prižmúrenými viečkami sledovala ohne vo Verducciových očiach. Občas si skrížila ruky za hlavu a našpúlila pery, nežné a jemné ako koral. Keď bola socha konečne hotová, pristúpil Verduccio k svojej soche, vrúcne jej chytil hlavu do dlaní, položil ústa na mramorové pery, presne tak isto zošpúlené, ako mal model pri okne. Vtedy kniežacia dcéra pobúrene zišla z podstavca a nenávistne mu šplechla do očí:

–   Že si sa vôbec opovážil, plebejec…

Po mesiaci sa vydala za starého dóžu, ktorému ju sľúbili ešte v kolíske, potvrdzovala to aj zmluva so starobylou pečaťou, a zmizla z Verducciovho života.

 

Socha Pramatky Evy však zostala. Každý ju obdivoval. Jej krása preslávila Verduccia, takže si mohol otvoriť veľký ateliér.

Prešli roky a z Verduccia sa stal svetoznámy umelec. Mnoho sôch vyšlo z jeho rúk, ani jedna z nich však nedosiahla dokonalosť Evy a Madony.

–   To preto, že som vlial všetku lásku dospievania a všetku vášeň zrelosti do mramoru. – smútil Verduccio.

Nevedel, že v knihe osudu má zapísanú ešte jednu lásku, zatratenú a zúfalú, v ktorej sa skrýva všetko blato sveta.

 

DÁMIČKA

 

Stretol ju v dňoch svojej jesene, keď sa život muža stáča do chladného údolia staroby. Mnoho žien chcelo potešiť jeho osamelosť, ani jedna však nebola hodná Evy a tobôž už nie Madony.

–   Ľudské sny bývajú občas nesplniteľné, – hovoril si Verduccio, keď zatváral dvere za krátkymi letnými známosťami.

Ešte vždy mu však zurčala v rukách neha a sila, hoci mu husté vlasy zredli, postriebrili sa v úpornom hľadaní božskej iskry – lásky a inšpirácie zároveň.

Aj ona vyzerala na krátku letnú známosť. Nekypela životom ako jeho Eva, ba ani vznešenosťou ako Madona. V jej očiach horelo peklo ponížených žien, ktoré sa naučili predávať samé seba a dostalo sa im tej najstrašnejšej odmeny – nevyliečiteľnej, mrzkej choroby. Bola tak strašne unavená a stará, prastará ako sarkofág s nabalzamovanou mŕtvolou, čo čaká vnútri hrobky na svoju vlastnú nesmrteľnosť. Mladá rokmi i telom, stará však najstarším remeslom sveta, ktoré vykonávala.

–   Čo mi dáš, pane, – opýtala sa hriešne dámička, – keď ti dám na jednu noc ilúziu mladosti?

–   Všetko, čo mám! – odvetil bez rozmýšľania.

Prikryl dámičku svojim vlastným plášťom a odviedol ju do ateliéru. Nepodstavil ju na podstavec vášne ako pred tridsiatimi rokmi dcéru kniežaťa. Nepovýšil ju do chrámu vznešenosti ako v dňoch dospievania mladú kráľovnú. Cítil k nej niečo celkom iné. Ľútosť a nehu.

–   To predsa nemôže byť láska. – vravel si prekvapene, sledujúc cit, ktorý sa v ňom narodil a dozrieval ako oheň, nasýtený čerstvo nazbieraným drevom.

Ale tvorivý plameň inšpirácie ho opäť zasiahol – po toľkých nedočkavých rokoch, striedavo naplnených túžbou a sklamaním. Preto vzal dláto a udrel do mramoru.

Dámička zmĺkla. Pochopila, že to, čo sochár od nej chce, nie je to, čo ona ponúka. Po rokoch sa jej po prvýkrát objavil v tvári rumenec hanby. Akoby v úľaku sa schúlila k zemi a zakryla si hlavu sochárových plášťom.

 

pokračovanie

z knihy Nardénova záhrada

 

 

koláž: ja

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335518x
Priemerná čítanosť článkov: 3610x

Autor blogu