Založ si blog

Požiadavka cirkvi, pohlavná zdržanlivosť až do svadby: sú dnes ešte ľudia, čo sa tomu podriadia?

V skratke sa vrátim k príbehu (Peklo svadobnej noci), ktorý som začala uverejňovať včera.

ON je rozvedený muž, čerstvý tridsiatnik. ONA je mladé dvadsaťdvaročné dievča, ktoré sa zaľúbi. Do MUŽA, ktorý je celkom iný, ako ostatní. ON jej navrhne rýchlu a tichú svadbu. ONA súhlasí, veď ho má rada. Všetko jej pripadá ako v rozprávke, až na jednu maličkosť: ON sa jej až do svadby vôbec nedotkne. A počas svadobnej noci zistí, že kúpila mačku vo vreci.

Píše sa rok 2011. Mohlo by sa stať, že takéto príbehy skôr patria do ríše fantázie. Dnešní mladí ľudia vyrástli v období sexuálnej revolúcie a sex pred svadbou je úplne normálna vec.

Nie je. Aspoň nie pre všetkých.

Existuje totiž požiadavka cirkvi voči svojim ovečkám, ktorá sa dá charakterizovať štyrmi slovami: pohlavná zdržanlivosť pred svadbou. A tí, ktorí o sebe vravia, že sú úprimne veriaci, ju jednoducho dodržiavajú.  V našej najväčšej cirkvi (rímsko-katolíckej) nedodržanie tejto požiadavky nie je sankcionované, je totiž príliš veľká na to, aby páni farári mohli ustrážiť každú svoju ovečku. Máme tu však množstvo menšinových cirkví, od Apoštolskej počnúc, až po Cirkev bratskú, kde sa ich členovia tejto extrémnej požiadavke podriaďujú.

Možno si niekto položí otázku: naozaj? Veď sex pred svadbou sa dá tak ľahko utajiť…

Spomínam si na mladú dvojicu. On študoval teológiu, mal sa stať kazateľom v Cirkvi bratskej. Ona zas bola dcérou kazateľa, ktorý slúžil v Bratislave. Spoznali sa na letnom sústredení, evanjelizácii nejakého amerického misionára, ktorý prišiel k nám loviť slovenské dušičky do veľkého košiara ,,jedinej pravej cirkvi“. Obaja boli mladí a až do tých čias zdržanliví. Ale hlas prírody  bol silnejší. Stalo sa to, čo cirkev považovala za hriech: mali spolu pohlavný styk pred svadbou. Počas tej evanjelizácie (tá sa totiž odohrávala uprostred krásnych slovenských hôr, bol to vlastne letný kemp s bezplatnou výučbou angličtiny). Ktosi ich pritom načapal – a oheň bol na streche.

Ešte aj dnes existuje čosi, ako verejná spoveď.  Na ktorej sa priznáte, že ste tá najväčšia hriešnica/najväčší smilník pod slnkom. Proste vystúpite na pódium a poviete to pred stovkou, pred dvoma stovkami, troma stovkami ľudí. Čo vás k tomu prinúti? Rodinné prostredie, dlhotrvajúca manipulácia s vaším myslením, a čo ja viem čo ešte… Dievča s chlapcom sa po absolvovaní takejto spovede ,,museli“ vziať . Termín svadby – čo najrýchlejší.  Bez toho, aby sa trochu lepšie spoznali. Sú spolu doteraz, ale či sú šťastní? To vedia len oni.

A ešte k tým evanjelizáciám. Je to jedna z najobľúbenejších foriem misijných snažení. Ponúknuť niečo atraktívne a lacné. K takým letné tábory s bezplatnou výučbou angličtiny iste patria. Sú ale sieťou, do ktorej sa cirkevné spoločenstvá snažia uloviť najmä mladých ľudí. Veď kto by také čosi neprijal?  Na takýchto akciách sa často krát stretávame aj s javom, ktorý veriaci nazývajú ,,obrátenie“.  Ďalší príklad: mladý muž žil až do svojej tridsiatky bohémskym spôsobom života. Oženil sa v dvadsiatke, rozviedol sa v dvadsať trojke. Ešte pár rokov po rozvode si užíval, no potom ho na niektorom z takýchto ,,evanjelizačných táborov“ ulovili cirkevníci. Po dvoch týždňoch bol z neho príkladný veriaci, ktorý sa rozhodol dodržiavať požiadavky cirkvi. Nuž a k tým patrí aj pohlavná zdržanlivosť pred svadbou.  Aký bude jeho ďalší život? A ako dlho vydrží žiť ,,po novom“?

Niektorí zevanjelizovaní tak žijú až do konca – a k takémuto spôsobu života vedú aj svojich partnerov a rodiny, často krát bez toho, aby oni mali o to skutočný záujem.

Osobitnou kategóriou v tomto prípade sú ,,zevanjelizované a obrátené“ ženy. Mnoho menšinových cirkví totiž kladie na ženy zvláštnu podmienku:  byť ženou bez pracovných ambícii a žiť podľa Písma svätého. To znamená, zostať doma pri deťoch, až kým nevyletia z hniezda (čiže až do ich dospelosti), odoprieť si všetko mimo rodiny, oblúkom sa vyhnúť istým typom zamestnania, ktoré by mohli priviesť k ,,pokúšaniu“.  Vyhnúť sa vlastne všetkému, čo by mohlo pokúšať mužov: minisukniam, ramienkovým tričkám, sexi šatočkám, spoločnému kúpaniu v bazéne, atď, atď…

Že niečo také neexistuje?

Ale existuje!  Stačí zaklopať na dvere hociktorej menšinovej cirkvi a pozrieť sa jej trochu pod pokrievku. Tam sa tých ,,abnormalít“ nájde viac než dosť.

No, proste, čo povedať na záver: mám takýchto ,,obrátencov“ priamo v rodine. A keď sa neprispôsobite ich novému modelu života, tak žiť s nimi vôbec nie je ľahké.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Peter Pellegrini

Poslanci opäť zasadnú do lavíc. Na úvod schôdze zložia sľub náhradníci za Pellegriniho a Moška

16.04.2024 12:52

Pellegrinimu zanikol mandát poslanca po zvolení za prezidenta.

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1332911x
Priemerná čítanosť článkov: 3602x

Autor blogu