Založ si blog

Tanečnica z hmly a snehu (1. časť)

Taká malá spomienka…Budova stanice pomaly mizla v riedkej rannej hmle. Petra zavrela oči a mlčky načúvala jednotvárnej hudbe kolies. Vlak ju unášal preč, v ústrety jej snom. Sny však zostávajú väčšinou len snami. Málokedy sa naplnia… Začala rozmýšľať o tom, čo ju prinútilo nasadnúť do vlaku. Najskôr tá nevydarená stužková. Kým jej spolužiačky šantili na parkete, ona sa radšej držala pri stole. Dokonca ani s otcom nechcela ísť tancovať rodičovský tanec. Nepoznala totiž kroky. Jej starší brat ju celkom oprávnene volal drevom. Tá stužková bola rovnakým fiaskom ako celý jej citový život. Hoci už oslávila osemnásŤ, nenašla si chlapca, s ktorým by sa mohla pochváliť spolužiačkam. Bola len sivou myškou, za ktorou sa nik neobzrel. Preto podala ten inzerát! Napísala doňho vek, výšku, váhu, farbu očí, záľuby a poslala do Slovenky. Po troch týždňoch jej prišla odpoveď. Za ňou druhá, tretia, desiata… Prekvapená Petra čítala listy jeden za druhým a uvažovala o tom, koľko ľudí sa cíti tak isto osamelo ako ona. Rozhodla sa odpovedať na list, podpísaný Romanom. Ozval sa ešte v ten istý týždeň. Býval v Bratislave a navrhol jej stretnutie. Chcel prísť za ňou do Žiliny, Petre sa to však nepozdávalo. Odpísala mu, že radšej pocestuje ona za ním. Preto teraz sedela vo vlaku. Nekúpila si lístok na poludňajší vlak, pri ktorom ju mal Roman čakať, ale na ranný. Chcela si trochu obzrieť Bratislavu. Po necelých troch hodinách sa ocitla v cieľovej stanici. Bola jej zima a tak sa vybrala hľadať adresu, napísanú na Romanových listoch. O hodinu zistila, že Roman je dobre situovaný mladý muž. Adresa na obálke ju totiž priviedla k novopostavenému rodinnému domu. Petra sa práve chystala zazvoniť pri bránke pred záhradou, keď sa otvorili dvere na dome a objavila sa v nich mladá  žena. Držala na rukách  dieťa. Za ňou stál muž. Žena sa pritočila k nemu a povedala:

„Čau, Roman, nezabudni ísť k našim o piatej pre malú.“

V tej chvíli Petra odtiahla prst od zvončeka a pobrala sa kade ľahšie. Cítila sa tak hlúpo, že nerozmýšľala o tom, kam pôjde a čo bude robiť. Nasadla na električku, vystúpila z nej, nasadla na druhú, opäť vystúpila, bezcieľne blúdiac Bratislavou. Blížil sa večer, krásavicu na Dunaji postupne zahaľovala hmla, zmiešaná s drobnými vločkami poletujúceho snehu. Tá hmla najlepšie vystihovala jej náladu.  Bezcieľne potulovanie ju doviedlo až k rieke. Hladinu  čeril vietor, niesol k nej vôňu vĺn. Všade dookola bolo mokro a bielo, no napriek tomu, že ju triaslo od zimy, nechcela ísť na stanicu. Musela najprv to sklamanie vychodiť, zbaviť sa ho. Snáď práve preto, že bola taká zamyslená, alebo preto, že hmla stále viac hustla, ho v prvom okamihu nezbadala. Zrazu len stál pred ňou, vysoký, s mäkkou bradou a smutnými očami.

 

pokračovanie

 



 

 


Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335314x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu