Založ si blog

O smiechu, čo sa stratil

 Mala som šestnásť rokov, keď´ mi triedna učiteľka povedala:  „Zuzka, Tebe vždy budú rezať hlavu. Vytŕčaš z davu.“

Nechápala som, prečo by mi ju mali rezať. Pretože píšem poéziu… Pretože necítim potrebu byť členom partie… Pretože mi je lepšie samej… Pretože mi ku šťastiu stačí jedna, dve dobré kamarátky… Pretože netúžim po tom, aby som bola v triede najpopulárnejšia a najobdivovanejšia. Stačí mi, že som ina.

Bola som iná.

Na školskom výlete – autobus zastal na kraji mestečka.   Na jednej strane cesty  akýsi obchodík. Na druhej strane cesty svah, porastený trávou. Dole, v úzkej brázde, čo oddeľovala cestu od svahu, bodlačie, pýr. Takmer všetci spolužiaci sa nahrnuli do obchodíku. My s kamarátkou – tou najlepšou, jedinou – sme išli na svah.  A skotúľali sme sa odtiaľ. Rovno do bodliačov. Smiali sme sa tak, že sme sa ani o hodinu nevedeli zastaviť.  To sme už sedeli opäť v autobuse. Všetci sa prehrabávali v ruksakoch a ukazovali si, čo kto kúpil. My s kamarátkou sme ledva zadržiavali smiech. Nie, nebolo to o tom, žeby sme sa ostatným vysmievali. Ale o tom opojnom pocite voľnosti a slobody, ktorý sme cítili, keď sme sa kotúľali dolu svahom.

Dnes je už smiechu stále menej. Akosi sa mi vytráca zo života.  Hlavu mi zatiaľ nikto neodrezal.   Na učiteľku spomínam v dobrom. Bola to jedna z mojich dobrých víl.  Naučila ma, že raj si každý môže vybudovať sám a mať v ňom svojho vlastného anjela.

Nepovedala mi však, že do raja  patrí aj had. To ma naučil až život. Naučil ma aj to, akú cenu zaplatí človek, keď podľahne pokušeniu.

Tou najmenšou cenou je strata smiechu 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333940x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu