Založ si blog

Keltské mýty a legendy. ..

Čítam výbornú knihu – encyklopédiu keltských mýtov a legiend. Dlho som nič lepšie nečítala. Zábavné, poučné, humorné… V skratke len dve z legiend:

 

Fintanov kopec

 

Fintan bol mýtickým prapredkom Keltov.  Rozhodol sa pohľadať novú zem, kde by sa usadil. Na putovanie si vybral rieku. Kúpil si loď. A aby si zabezpečil potomstvo, nalodil sa na ňu aj s 50 ženami.   Doplaval do nejakej krajiny (možno že priamo k nám). Tamojší vládca s ním nechcel viesť vojnu. Nuž mu vybral ďalších 18 krásnych dievčat. Fintan si ich všetky vzal.   

No a že bol skvelý milenec, zvesť o jeho výkonnosti sa šírila ako blesk. Začali chodiť za ním ženy zďaleka aj z blízka. Napokon ich bolo toľko, že pred nimi začal utekať. Aby im unikol, premenil sa najprv na divokého kozla, potom na divokého tura a napokon na divokého koňa. Ženy ho ale vždy dobiehali. Tak sa skryl do kopca, ktorý po ňom dostal meno – Fintanov kopec. Tam žil 5 500 rokov. Keď sa konečne odvážil vyliezť von, zbadal pred vchodom do svojej jaskyne… ženy, ženy, ženy… Tak sa ich zľakol, že sa radšej zmenil na vtáka… A jedna z tých žien ho ulovila a zjedla! 

 

Arianine dvojčatá

 

Kráľ Gwyn sa zaľúbil do Arian, dcéry mesačnej bohyne. Vypýtal si ju za ženu, no musel sľúbiť mesačnej bohyni, že sa svojej ženy až do splnu nedotkne. Sľub nedodržal. Arian otehotnela, ale bála sa svojej matky, preto tehotenstvo zatajila. Tri dni pred splnom sa aj s Gwynom vybrala na návštevu k mesačnej bohyni. Tá sa jej spýtala, či je ešte panna. Arian zaklamala, že áno. No ešte kým dopovedala, jej z lona vypadlo niečo „veľké“. Bol to jej starší syn Goewin. Keď ho mesačná bohyňa zbadala, vyslovila nad ním trojitú kliatbu: nech je obrovský, škaredý a zlý. No a kým hovorila, z Arian vypadlo ešte niečo „malé“, čo si mesačná bohyňa nevšimla. Bolo to Goewinovo dvojča Grain. Toho hneď jeho otec Gwyn vzal a ukryl do svojho plášťa. Mesačná bohyňa ho nezbadala a Grain zostal krásny a zlatovlasý…

 

:-)

 

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335395x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu