Založ si blog

Commodus a Slovensko (4): bol raz jeden rímsky cisár

Seriál o rímskych cisároch, čo mali niečo spoločné so Slovenskom

Vráťme sa ku Commodovi, o ktorom som písala v predošlej časti svojho seriálu.  Má 17 rokov, keď ho otec vyhlásil sa spoluvládcu. Dostal aj prímenie: Germanicus. A ako spoluvládca s ním podniká druhú výpravu na opačný, barbarský breh Dunaja, na územie dnešného Slovenska. Prečo sa po smrti Marca Aurelia vzdal plánov na vytvorenie zadunajskej provincie, nechápali ani jeho súčasníci a nechápu to ani dnešní historici. Veď z kvádskeho kráľovstva bol ideálny skokanový mostík do iných germánskych území. Commodovi však nešlo o rozširovanie ríše, ale o udržanie moci. A tá bola ešte stále ohrozená Avidiom Cassiom ( viď predchádzajúci článok) a jeho prívržencami, ktorí si navyše našli podporovateľov v široko rozvetvenej rodine Marca Aurelia. Preto sa musel Commodius vrátiť do Ríma. Hneď po návrate usporiadal veľkolepé divadlo v duchu starého hesla: chlieb a hry. Dokonca na nich sám vystúpil ako gladiátor. Rímsky ľud ho prijal s nadšením a ováciami. Bol mladý, krásny, ovenčený slávou svojho otca, aj vlastnými vojenskými úspechmi. Zdalo sa, že jeho cesta k moci nemôže byť ničím ohrozená.

 

Avidius Cassius znovu na scéne

A predsa bola: jeho vlastnou sestrou Lucillou. Nevieme, či bola najstaršou dcérou Marca Aurelia (narodila sa v roku 148. čiže bola o 13 staršia ako Commodus), vieme však, že sa o ňu Avidius Cassius po smrti jej matky uchádzal. Vtedy už bola Lucilla vdovou. Jej prvý manžel, Luccius Verus, zomrel na mor. Z tohto manželstva zostalo jedno dieťa. Zdalo sa, že Avidiovi sa viac páči mladá vdova ako starnúca Faustína, jej matka. Lucilla ho však odmietala, zaľúbila sa do iného – Tibéria Claudia Pompeiana. Skúsený a politikou podkutý Avidius to nenechal iba tak: začal o nej šíriť reči, že otrávila svojho manžela. Lucilla sa napriek tomu vydala za svojho vyvoleného – Tibéria. Vtedy Avidius zašiel ešte ďalej – zosnoval sprisahanie proti Commodovi. Mladého cisára mali zavraždiť v aréne gladiátori, ktorých si vybral za protivníkov. Hneď na začiatku svojej vlády Commodus verejne vyhlásil, že síce vstúpi do arény ako gladiátor, ale nikdy nepoužije skutočné zbrane, jeho meč bude iba drevený. Tak to bolo aj teraz. Jeho protivníci však boli vyzbrojení naostro. Avidius však bol príliš veľký politik na to, aby dal zabiť cisára, ktorý sa tešil všeobecnej obľube rímskeho ľudu. Poslal správu o pripravovanom sprisahaní Commodovej manželke Brutii Crispine a obvinil z neho Lucillu. Tak sa pomstil cisárovej sestre za to, že ho odmietla.

 

Manželka, sestra, milenka

Kto bola Bruttia? Jej meno akoby samé ponúkalo príbeh: je v ňom veľa živočíšneho a barbarského. Žeby to bolo dievča, ktoré stretol ako mladík na severnej hranici Rímskej ríše, počas markomanských vojen? Sprevádzala z Carnuntumu až do Ríma spolu s ďalšími vernými, ktorých zanechal Commodovi otec, ako napríklad  bývalého otroka, Cleandera? Mohlo by to tak byť… keby jej pravdivý príbeh nebol ešte vzrušujúcejší. Jej pôvod siahal až ku Etruskom. Narodila sa v etruskom meste Volcei. Bola priamou príbuznou takých cisárov ako Traján či Hadrian. No najdôležitejšíe bolo, že patrila k najbohatším dedičkám Rímskej ríše. Ju vybral Marcus Aurelius za nevestu pre svojho syna Commoda. Vydala sa zaňho, keď mala trinásť rokov. Milovala svojho muža a po celý čas verne stála po jeho boku? Kto vie… Commodus ju po celý čas podvádzal. Bola mu až do smrti verná, no napriek tomu ju obvinil z cudzoložstva.

 

A práve Bruttii vďačil za záchranu svojho života. Jej a bývalému otrokovi Cleandrovi, ktorý dostal pri akte prepustenia prímenie po svojom dobrodincovi – Marcovi Aureliovi. Cleander vtrhol do arény, kde mali zabiť cisára, a spolu s ďalšími pretoriánmi zneškodnil najatých vrahov.

Prvý pokus o cisárovu vraždu si odniesla Lucilla. Márne sa obhajovala, že so sprisahaním nemá nič spoločné. Commodus ju poslal do vyhnanstva na ostrov Capri. Ani tam však nenašla pokoj. Jej brat – cisár sa ju napokon rozhodol popraviť – snáď na podpichovanie Avidia Cassia. Zomrela v roku 182. Takáto vražda v cisárskej rodine však pobúrila rímsky ľud. Ich pohľad na obľúbeného cisára za  začal meniť. A senát, v ktorom mal Avídius dôležité slovo, tomu výdatne pomáhal.

 

Sila ohovárania a klebiet

Zdá sa, že už v starom Ríme politici chápali, ako vie boj o moc podporiť vypovedané či napísané slovo. Klebety, ktoré sa o Commodovi začali šíriť vo „večnom“ meste, neboli vôbec lichotivé. Zrazu už nesedel na tróne pôvabný mladík, ale zloduch, tyran, zhýralec, čo mal radšej kone ako ľudí. Commodus tieto správy nepriamo podporoval svojim spôsobom života. Čoraz okatejšie pohŕdal senátom a stále viac času trávil v aréne. Dokonca ako gladiátor prijal aj nové meno: Herkules Lovec. Čo však bolo najhoršie, za každé vystúpenie si bral zo štátnej pokladnice obrovské peniaze. Nečudo, že po desiatich rokoch takejto vlády ho všetci nenávideli. Jeho najvernejší už boli preč. Bruttia Crispina odišla do vyhnanstva, sklamaná tým, čo sa z neho stalo. Verný Cleander medzičasom zostarol, aj keď ešte stále slúžil Commodovi ako komorník. Z pretoriánov, ktorí odišli kedysi z Carnuntumu do Ríma spolu s mladučkým cisárom, sa stali vyslúžili vojaci. Usadili sa na vidieku a pestovali obilie.

 

Obetavá, aj obetovaná manželka

Senát sa napokon „tyrana“ zbavil po svojom. Miesto Bruttie mu podstrčil mladú milenku – Marciu. Tá sa najprv pokúsila cisára otráviť. Commodus však bral protilátky, jed na neho nezaúčinkoval. Preto Marcia vpustila do paláca jedného z gladiátorov, ktorých mal cisár v obľube a často s nimi zápasil v aréne. Commodus sa práve kúpal v bazéne. Gladiátor ho zaškrtil mokrým uterákom. Zomrel v roku 192, ďaleko od Kvádskeho kráľovstva, z ktorého chcel Marcus Aurelius urobiť novú rímsku provinciu a ktoré Commodus ako mladý, dospievajúci chlapec navštívil.

Svoju manželku Bruttiu prežil iba o rok. Napriek tomu, že mu priniesla obrovský majetok, ju poslal v roku 188 do vyhnanstva na ostrov Capri, po tom čo ju obvinil z cudzoložstva a prípravy sprisahania. Jej osud sa naplnil tým istým spôsobom, ako osud Lucilly. Commodus ju dal popraviť. Dôvodom pre smrť tejto pôvabnej a citlivej ženy bolo, že mu nedala dediča. Bruttia Crispina mu síce porodila dieťa, ale zomrelo hneď po narodení. A Commodus potreboval následníka pre dynastiu, ktorú založil jeho otec Marcus Aurelius. Zrejme sa chcel znovu oženiť.

Nedočkal sa ani novej manželky, ani syna. Senát sa ho potreboval zbaviť. Tretie sprisahanie proti Commodovi konečne dosiahlo svoj cieľ. A hoci legenda vraví, že našiel smrť v aréne – napokon tak je to aj vo filme Gladiátor – zomrel celkom neromanticky vo vani, rukou nájomného vraha.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335434x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu