Založ si blog

Stratené storočie (2): ,,tovarom“ , ktorý sa dobre predával, boli chlapci a mladí muži

predošlá časť:

BorivojOtázka je, prečo sa pražské  knieža  zachoval práve takto. Jeho dôvod bol jednoduchý. Na rozdiel od Svätopluka nemal  Karolovcovi príliš v láske. Chcel samostatné kniežatstvo, ktoré by bolo schopné odolávať Frankom. Kmeň Čechov však bol iba jedným z mnohých, čo žili na území dnešných Čiech.  Už od čias svojho formovania musel bojovať o existenciu s inými  kmeňmi:  Dudlebcami, Lužanmi, Lutišanmi, Selénčanmi… Každý rod mal svojho vladyku a málo sa podriaďoval cudzím vládcom. Ak to spravil, tak iba vtedy, keď mal z toho materiálne výhody.

Pozrime sa na to, čo mohol taký rod vlastne ponúknuť.  Ak niečo jeho členovia pestovali, tak to potrebovali na vlastnú obživu. O daniach vo forme financií ešte nemôže byť reč, aspoň nie u jednoduchých a prostých ľudí. Ako platidlo totiž používali vysušené medové plásty. Len na väčších kniežacích dvoroch, alebo u bohatších vladykov, sa mohli nájsť byzatské solidy, či franské mince.  Dopyt bol však po mladých mužoch.  Najímali sa do bojových družín. Vtedy ešte neexistovala armáda takého tipu, ako ju poznáme dnes. Služba v kniežacej vojenskej družine bola cťou. A ak sa chcel niektorý z vládcov vyvýšiť nad ostatných, musel mať veľkú, rozsiahlu vojenskú družinu. Kupoval si tak mladíkov a mladých mužov z ostatných rodov, ktoré sa takýmto prirodzeným spôsobom zlučovali do väčšieho celku. Takto sa rozrastalo aj Bořivojovo kniežatstvo. Bežné však bolo aj obsadzovanie krajiny vojenskou cestou. Územia za Brnom a Olomoucom však boli pre pražské kniežatá veľkým sústom, pretože sa tam rozprestierali vyspelé centrá Svätoplukovej dŕžavy, s rozvinutým obchodom, kultúrou aj politickými väzbami do iných krajín. Ak chceli tieto územia pre seba, musel ich najprv rozdrobiť, oslabiť, aby neboli schopné obrany a boja. To sa podarilo práve po bitke medzi  Bavormi a Maďarmi v roku 906.  Na zradu doplatila celá družina Svätoplukovho syna Mojmíra II, ktorý podľa niektorých kroník v tejto bitke zahynul – podľa iných prameňov zas nie. Ottvorila sa tak cesta k Svätoplukovmu trónu, ku ktorej sa mohol české knieža dostať právom blízkeho príbuzného.  No napriek zrade sa mu nepodarilo územie Slovenska pripojiť k svojej dŕžave. Do hry vstúpil totiž iný národ, ktorý si taktiež nárokoval na základe príbuzenských zväzkov Svätoplukovú ríšu: Poliaci.

Od tejto doby začínajú takmer dve storočia vzájomných bojov medzi Poliakmi, Čechmi a Uhrami, kto bude pánom Slovenska. Raz sa to darilo jednej strane, raz druhej, raz tretej, až kým celý problém nerozčesol poľský kráľ Boleslav I I. Chrabrý a neprepustil Slovensko – od Tatier až po Dunaj uhorskému kráľovi Štefanovi.

 

pokračovanie

 

Použitá literatúra:

Kosmas: kronika Česká, Gall Anonym: Kronika poľských vojvodcov a kráľov, Anonym: Kronika anonymného notára kráľa Belu, Pramene k dejinám Slovenska, II. diel – Slovensko očami cudzincov

Ilustrácia: Bořivoj I.

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1337004x
Priemerná čítanosť článkov: 3614x

Autor blogu