Založ si blog

Naozaj je PRAVDA na Slovensku len o politike a o peniazoch?

Priznám sa. Nikdy som jej nevedela prísť na chuť, aj keď sa vždy tmolila okolo mňa. A možno práve preto. Už keď som bola malá, bol jej plný rodičovský dom. Otec s ňou zaspával aj vstával. S kým? No predsa s politikou.

Aj neskôr, keď som z rodičovského domu odišla a vybudovala si vlastný domov, sa snažila nasťahovať ku mne. Tak som jej povedala: ja mám celkom iné kamarátky, o teba nemám záujem.  Nepýtala sa, s kým sa kamarátim, vedela aj bez toho, že mojou láskou je história a literatúra. No ako neodbytná pijavica sa snažila na mňa prisať, vždy a všade. Nuž som bola v strehu a vyhýbala sa jej ako moru.

Založila som si blog. S tým, že budem písať o spomínaných láskach – histórii a literatúre. Keď sa mi doňho chcela prepašovať, vyhnala som ju za virtuálny plot.

Napriek tomu sa nevzdala a opäť stojí v dverách. Naplno sa škerí a dáva mi najavo: veď vidíš, že všetko je o MNE a o peniazoch, aj Pravda.

Tak teraz rozmýšľam, čo s ňou. Či ešte je niekde nejaké miesto, kam za mnou nemôže.

A viem, čo spravím.  Nebudem ju presviedčať, že pravda nás  jednoduchých a obyčajných Slovákov nemusí  mať veľké P. A nemusí byť ani o nej, ani o peniazoch. Jednoducho to tu vypnem a pôjdem do záhrady. Sadnem si tam na lavičku. Kým sa mi upečie chlieb v pekárničke, budem sa pozerať na svojho kocúra, ako sa váľa pod tujami.  A na suseda Vincka. Ten vie totiž ešte držať v rukách rýľ, aj podojiť  kozy, čo sa pasú za plotom.  Patrí k tým obyčajným a jednoduchým Slovákom, čo vôbec nepotrebujú internet,  politika im nič nehovorí, ale zato si vedia dopestovať  zemiaky, okopať ich,  urobiť fajnovú zabíjačku, podeliť sa so susedmi a rozprávať  veselé príhody z dávnych starých čias, keď bola Politika len pánske huncútstvo.

Napríklad takú, akú mi rozprával dnes doobeda:

… a mau ten sused od póótoka moc peknú ženu, tak jej vraví: Neže póndeš večer z roboty cez lávku, ešče by sa Ti čosik pritrafilo. A ona išla. Vrátila sa domov, a puače, že sa jej stala na lávke galiba. Jeden taký ma tam poondeu! Maua si kričať, vraví jej muž! Čoby som kričaua, vedz bou mladý a mladým treba pomoct!…

Ešte že žijú na Slovensku aj takíto Vinckovia! 

 

 


Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1338460x
Priemerná čítanosť článkov: 3617x

Autor blogu