Založ si blog

Magdalénka zo zázračného platanu (1)

    Neďaleko Jablonového, nad brehom Hradňanky, vraj kedysi rástol zázračný strom, platan. Vstúpila doň duša zakladateľa maršovského rodu Gašpara. Ten nebol odjakživa zeman. V mladosti slúžil vo vojsku  kráľa Mateja. Kráľ ho za verné služby odmenil a daroval mu panstvo za Hradňankou. Vojna však zohla zemana k zemi viac, než chcel. Sila mu unikala a zdravie odchádzalo. Keď cítil, že sa blíži jeho hodinka, zavolal k sebe jediného syna a povedal mu:

„Adam, nedovoľ, aby tvoje srdce zarástlo túžbou po peniazoch. Pohľadaj si jednoduché a prosté dievča a to si vezmi za ženu. Nehľadaj šťastie v bohatstve.“

„Ach, otec!“ rozľútostil sa mladý Adam. „Ku komu pôjdem po radu, keď ťa nebude?“

„Neďaleko odtiaľto rastie platan“  odpovedal mu starý zeman. „Do neho vojde moja duša. On bude radcom tebe, tvojej žene i tvojmu potomstvu. Ale daj pozor, aby si jeho radu neobrátil na neprávosť, lebo ťa stihne prekliatie.“

Len čo to dopovedal, z úst mu vyletela duša a presídlila sa do platanu.

 

Adam dlho smútil za otcom. Aby svoj smútok aspoň trochu utíšil, chodieval k zázračnému stromu. Sadol si k nemu a počúval šum konárov. Vždy sa mu zdalo, že počuje hlas svojho otca. Občas počul aj iný hlas, prekrásny ženský spev. Keď sa lepšie prizrel do koruny, uzrel v chvejúcom sa lístí podobu dievčenskej tváre. Mala v sebe toľko nehy a krásy, že Adamovi celkom počarila. V jeden deň si povedal, že sa už nebude dívať na prízrak, chvejúci sa v lístí, ale pôjde hľadať do sveta dievča zo stromu. Osedlal koňa, zobral si mešec plný dukátov a dal sa na cesty. Blúdil svetom–nesvetom, zatúlal sa až do Viedne,  nenašiel však tú, ktorú hľadal.

Po rokoch trmácania sa pobral nazad domov. Prišiel na krajnú medzu svojho panstva. Tam unavene zosadol z koňa, že si na chvíľu odpočinie. Ľahol si do trávy, keď zrazu začul prekrásny ženský hlas. Navlas sa podobal tomu, čo počul v korune platanu. Začudovane otvoril oči a obzrel sa okolo seba. Na ceste, ktorá viedla k Jablonovému, uvidel tú, čo spievala. Bolo to dievča s jasnou a nežnou tvárou, tou istou, aká ho prenasledovala v jeho snoch – Magdalénka. Adam rezko vysadol na koňa a dal sa cvalom za dievčaťom. Chodil za Magdalénkou deň čo deň, večer čo večer, až kým si nezískal jej srdce. Po roku sa mu prisľúbila za ženu. Odviedol si ju do kaštieľa. Žil by s ňou šťastne až do smrti, keby…

 

pokračovanie

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335455x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu