Založ si blog

Slovenskí nomádi na cestách sveta: dieťa na drevenej lopate (1)

Na prelome devätnásteho a dvadsiateho  storočí vládla v Javorníkoch  zima. Z oblohy sa sypali husté biele chuchvalce, dávali nehu prísnym kopcom naokolo. Snehový zával prikryl aj poľnú cestu, čo viedla do údolia, učupeného v ohybe riečky Rovňanka. Aké tajomstvo sa tu skrývalo? Bola to malá drevenica, s pitvorom, izbou a začmudenou kuchyňou. Do večernej tmy sliepňalo okno, prežiarené svetlom petrolejky. Prezrádzalo, že v drevenici sa čosi deje. Rodilo sa v nej dieťa. Mladá rodička vykričala do sveta svoju bolesť. Keď sa z nej vyplavil nový život, do ticha zazvonila otázka: „ Čo je to, chlapec, či dievča!“ „ Chlapec!“ zaznela odpoveď. Vtedy sa stala nevídaná vec. Babica, ktorá pomáhala žene pri pôrode, zobrala z kúta ťažkú drevenú lopatu so širokým lopárom a otvorila okno na izbe dokorán. Položila dieťatko na lopár a vystrčila do zasneženej zimy. Pritom mu hovorila:

„ Pôjdeš svetom, moje, svetom…“

 Takto sa rodili drotári.

 

drotarbigNikto však nevie, kedy sa narodilo drotárstvo, kde možno datovať jeho začiatky. Predpokladá sa, že to bolo niekedy v prvej polovici osemnásteho storočia. Kráľovstvom tohto vycibreného kumštu sa stala rozložitá obec, ležiaca v srdci Javorníkov, ktorú dnes poznáme pod názvom Veľké Rovné. O ťažkých začiatkoch drotárstva, jeho sláve i zániku nám porozprávajú príbehy niekoľkých veľkorovnianskych drotárov.

 

Sťahovaví vtáci – hauziráci

Juraj Drotárik nebol pôvodne drotárom. Bol to však zrejme on, ktorý dal meno novému remeslu. Žil okolo roku 1850 a živil sa furmankou. Nosieval na dolniaky med, sušené, čerstvé ovocie a iný tovar. Medzi iným i kotúčiky drôtov. Všimol si, že gazdiné, u ktorých sa s furmankou zastavoval, majú v kuchyni opotrebovaný riad. Európa sa vtedy zmietala v záchvate napoleonských vojen. Vojna poskytovala málo peňazí na kúpu nových hrncov. Rakúske gazdinky dôverovali rukám slovenského furmana. Dali mu poflekovať popukaný  riad. Tak Juraj zistil, že si z drôtu môže spraviť výnosné remeslo. Čoskoro nechal furmanku furmankou a vybral sa do sveta s drevenou krošňou na pleciach. Výnosné remeslo inšpirovalo aj jeho vrstovníkov. Pripojili sa k nemu a prebrázdili celú Rakúsko-Uhorskú monarchiu. V západných oblastiach, kde sa domu nehovorilo dom ale haus, im dali zvláštne meno: hauzíri. Tak vzniklo pomenovanie:  hauziráci.

 

Drotárske rajóny a tajná hantýrka

Mnohí z drotárov si spočiatku zarábali na svoj chlieb v drsných podmienkach vojnou zničenej krajiny. Žiarlivo strážili každý dom, v ktorom našli prácu. Aby si vzájomne neukrajovali z ťažko vydreného krajca, rozdelili si svet na rajóny. K drotárskym rajónom sa viaže zvláštna povesť. Rozdelil ich vraj medzi svojich štyroch synov drotársky kráľ, keď ležal na smrteľnej posteli. Prvému synovi zveril Rakúsko – Uhorsko, Nemecko, Anglicko a Škandináviu, druhému Južnú a Severnú Ameriku, tretiemu cárske Rusko a Áziu. Najmladšiemu zostala Afrika. Keďže však toho najmladšieho babica na drevenej lopate držala v tuhej zime dlhšie, ako mala, čoskoro dostal zápal pľúc a zomrel. Preto Afriku drotári dodnes neprešliapali.

 Možno to bolo tak, ako vraví povesť a možno trochu inak. Rozdelenie na rajóny však bolo medzi drotármi posvätné a beda bolo tomu, kto ho nerešpektoval. Drotári sa poznávali podľa tajnej reči, argotu. Ak zistili, že je v ich rajóne nejaký drotár, ktorý tajnú reč neovláda, vyhľadali ho a dali mu riadnu nakladačku.

 

pokračovanie

  drotar_rs

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335459x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu