Založ si blog

Slovenský Gutenberg

Prvým kníhtlačiarom slovenského pôvodu bol Mikuláš Bakalár Štetina. Narodil sa v druhej polovici15 storočia. O miesto jeho narodenia zápasia viaceré slovenské mestá – Piešťany, Trenčín, ale aj Rajec.  Umeniu tlačiť knihy sa naučil v Benátkach, kde sa dostal počas svojich vandroviek. Tu sa prihlásil za učňa v tamojšej knihárskej dielni.

Do rodného mesta už nevrátil. Mikuláš Bakalár Štetina sa usadil v Čechách. Založil si kníhtlačiareň v Plzni, kde tlačil rôzne traktáty cirkevného a náboženského charakteru. Traktáty z jeho dielne zohrali významnú úlohu v období reformácie. Tlačil výkladové slovníky a lexikóny, ale aj právne príručky, či diela, ktoré mali nesporný literárny význam.

 

 

Vynálezca kníhltače, Johann Gutenberg

Prvenstvo Mikuláša Bakalára Štetinu tkvie v tom, že ako rodák zo Slovenska veľmi skoro pochopil moc tlačeného slova. Kým objaviteľ kníhtlače, Gutenberg, zomrel zabudnutý, a nepochopený, prvý slovenský tlačiar sa dožil rozkvetu svojej tlačiarenskej dielne. Tento úspech bol o to väčší, že Gutenberga mnohí predstavitelia cirkvi odsudzovali za ,,zneváženie“ Božieho slova. To, že sa pomocou jeho objavu dostala Biblia medzi prostý, jednoduchý ľud a nemusela sa už prácne prepisovať v kláštoroch, považovali za diablovo dielo.

Hoci slovenský Gutenberg z Rajca prispel svojim remeslom k šíreniu reformačných traktátov, jeho dielňa prosperovala. Bolo to tak aj vďaka zákazkám bohatých šľachticov s protestantským pôvodom, ktorí si u neho objednávali nielen náboženskú tlač, ale aj literatúru svetského charakteru.

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1333641x
Priemerná čítanosť článkov: 3604x

Autor blogu