Založ si blog

Tretie miesto v súťaži kniha roka 2009… teším sa z neho!

Byť spisovateľom nie je ľahké. Má to svoje ošemetnosti, o ktorých sa ťažko hovorí. Písanie knihy, aspoň u mňa, sa podobá milostnému vzplanutiu. Žijem ním tak, akoby nič iné nebolo. Ponáram sa do neho, stávam sa krvou v žilách príbehu. Milujem so svojimi hrdinami, nenávidím, som vášnivá, aj chladná.

Takýto hlboký ponor má pre knihu veľký význam. Vtedy je totiž písaná nie krvou, ale dušou. Spätne sa obzerám dozadu, čo všetko som pri svojich knihách našla, čo všetko som s nimi stratila. Straty boli veľké a boleli. No aj to, čo mi darovali, bolo veľké: nové lásky, nové priateľstvá, pocit opojnosti, šťastia, aj úspechu.

Kto nevie dať svojej tvorbe všetko, nikdy nebude dobrý tvorca. Tak mi hovorieval jeden z mojich učiteľov, známy básnik. Ak nedáš knihe svoj vlastný príbeh o láske, nikto jej neuverí. Ak nevložíš do svojich básní vlastné prežitie, nebudú dobré.

Veci odpozorované sú ako voda v zatvorenej flaši. Vidíte ju, ale necítite jej chuť, sviežosť, chlad, lahodnosť. Veci prežité na vlastnej koži sú ako voda, ktorú pijete z dlaní. Všetko je v nej. Aj dotyky, ktorými tie dlane hladili.

Nálezy. Straty. Nálezy. Kolo kolo mlynské. Niet pre autora väčšej odmeny, ako keď sa to jeho doboľavené, doránené srdce, čo vylial na papier, dotkne iného srdca. A nechá v ňom stopu. To je šťastie. A čím viac stôp zostáva, tým je šťastie väčšie.

Niečo také som prežila, keď som sa dozvedela, že moja kniha Zlatá reťaz boha Sobeka sa umiestnila na treťom mieste v súťaži Kniha roka 2009, ktorú vyhlásila žilinská knižnica. Hneď za knihou Evity Urbaníkovej. V konkurencii ďalších veľkých mien, ako je Ľubomír Feldek, či Ján Lenčo, Ladislav Hrubý, je to pre mňa osobne jeden zo životných úspechov. Najmä preto, že išlo o historický román, a tak trochu som sa obávala, že v silnej konkurencii ,,ženských románov“ neobstojí.

Ako vidieť, obstál.  Možno preto, že som do jeho postáv vložila kus seba samej, svoje predstavy o o priateľstve, ale aj jednu zo svojich životných lások, syna Šimona, ktorý sa stal prototypom pre hlavnú postavu.

Bude šťastný, keď sa to dozvie.

Veď veľa so mnou preskákal. S mamou spisovateľkou sa žije inak, ako s inými mamami. Ale snáď sa to ,,inak“ vyplatilo…

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1337094x
Priemerná čítanosť článkov: 3614x

Autor blogu