Založ si blog

Nechcela by som sa narodiť ako Cigánka

V poslednom čase zvyknem vstávať zavčasu, keď sa dá tak nazvať inkriminovaná hodina o šiestej ráno. Uvarím si kávičku, natiahnem sa do gauča a zapnem televízor, aby som vychutnala v teple svojej voňavej Chalúpky vlastnú polhodinku súkromia. V dome ešte všetci spia. Milujem tú chvíľku bezpečia. Ranné vstávanie máva svoj rituál a k tomu môjmu patrí aj ranná rozprávka. Naháňanie Toma a Jerryho po obrazovke mi pripadá zábavnejšie než večné škriepky politikov. No predsa sa aj tie moje prsty občas pomýlia, zablúdia a prepnú na správy.

Tak aj dnes.

Bola tam tá stará kauza. Policajti týrali rómskych chlapcov. Kázali im, aby sa navzájom vyfackovali. Nuž, neviem, bola som krehké dieťa, no keď som niečo vyviedla, facku som vyfasovala. Od otca ani nie, skôr takú materinskú, od mamy, občas aj od sestry.

A tie ,,materinské facky“ mi prišli na um, keď som sledovala na obrazovke, ako do súdnej siene vchádza Cigánka. Vyzerala celkom slušne. Len bola trochu počernejšia. A bola matka. Jedného z tých chlapcov. Rozmýšľala som, akoby som sa asi cítila, keby som bola v jej koži. A aké je to – byť Cigánkou v dnešných časoch.

Nemám problém s Rómami, alebo iba občas, keď sa mi snažia ukradnúť peňaženku z kabelky. Inak sú mi ,,ukradnutí“, ak sa dá v súvislosti s nimi toto slovo vôbec použiť. A vonkoncom ich nehádžem všetkých do jedného vreca. Sú takí, aj takí. Ale možno by sa veľa vecí nestalo, keby tých materinských, hoci aj cigánskych faciek bolo trochu viac a trochu menej policajných zásahov.

 

 

:-(

A pravda je, že som práve mierne…. (hádajte čo), lebo som zistila, že mi ktosi ukradol titul knižky a len tak si to vydal pod svojim menom a ja neviem, či to mám nechať tak, alebo čo…

 

 

Vianočná báseň

22.12.2023

December si zas Na perie z dažďa privyká. Boh ukryl svoje srdce Do medovníka. A čas je múdry blázon, Čo zobral všetkým kráľom Koruny. Polnočná omša Brnká na struny. Náhle sa vystrie vesmír, Dažďom spútany A siaha do hviezd Roztrasenými prstami. Že vraj som vaše, Teší sa dieťa, Čo v jasliach zohrievajú Kravičky. Anjel ho prikryl, Koledou, tónom z pesničky. Tak [...]

Ne/STRETNUTIE

07.04.2023

„Pútnička, kam si zmizla?“ „Nepoviem. Odišla som.“ „Prečo?“ „Nechce sa mi tu už byť s vami. Som unavená.“ „Z čoho…“ „Z vás… Ako míňate slová. Ste ako Maruškin otec. Nemajú pre vás cenu.

Dievčatko a zápalka

14.03.2023

„Už si rozkvitla?“ „Ano.“ „Trvalo Ti to dlho. Veľmi dlho.“ „Ja viem.“ „Prečo?“ „Na začiatku bola samá neláska. Toľko nelásky, že sa mi z toho krútila hlava. Uletela som z toľkého točenia.“

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

rozpravkarka2

Tak som sa vrátila... O trochu smutnejšia. Pretože zo sveta sa stratila rozprávka o troch grošoch. Mám pocit, že ju musím znovu nájsť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 1335868x
Priemerná čítanosť článkov: 3610x

Autor blogu